12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCongresul Spiritualitatii Romanesti, ocolit de romanii din diaspora

Congresul Spiritualitatii Romanesti, ocolit de romanii din diaspora

Cea de-a IX-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti a debutat, ieri, la Alba Iulia, cu senatorul PSD Adrian Paunescu din nou la tribuna, si de aceasta data, ca si anii trecuti, in calitate de presedinte al manifestarii. El s-a plans pe un ton patetic celor mai putin de 150 de participanti (din 400 cati isi anuntasera prezenta) de faptul ca evenimentul a fost “mai greu de organizat in acest an” din cauza neimplicarii autoritatilor centrale.
Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor Prefecturii, pentru buna desfasurare a manifestarii, Guvernul a alocat 3,5 miliarde lei vechi. Lucrari-le Congresului, programate in sala mare a Casei de Cultura a Sindicate-lor din Alba Iulia, au inceput cu intarziere din cauza faptului ca multi dintre invitati nu venisera la ora stabilita. De altfel, altii nu au venit deloc. Mai bine de jumatate din sala era goala, desi la eveniment ar fi trebuit sa participe aproximativ 400 de invitati, reprezentanti ai comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii.
Dupa intonarea Imnului de Stat al Romaniei de catre Fanfara “Mihai Eminescu” din Costei (Banatul Sarbesc), a fost oficiata o slujba religioasa, de binecuvantare a celor prezenti, de catre Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei. In dreapta acestuia s-a postat unul dintre fostii candidati fara sanse la Presedintie, preotul Aurel Radulescu. Acesta este, totodata, presedinte al Partidului Renasterea Romaniei si a venit special din Statele Unite, unde se intitu-leaza vicar general si lider spiritual al Bisericii Ortodoxe Romane din America. Dupa slujba, acesta a luat loc in prezidiu de unde zambea celor din sala, cu un aer absent.
Langa Radulescu, in prezidiu au fost invitati si reprezentantii autoritatilor locale: prefectul judetului, Cosmin Covaciu, presedintele CJ, Ion Dumitrel, si primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Acestia au rostit cateva amabilitati, dupa care s-au plictisit si au plecat. Singurul care a ramas a fost presedintele CJ, care a ascultat nemultumirile reprezentantilor comunitatilor romanesti.
Vicepresedintele Asociatiei “Al. Ioan Cuza” din Heidelberg, Germania, Stefan Breiller, le-a cerut celor prezenti “sa nu se lase politizati”. Unii dintre invitatii prezenti au profitat de prezenta la Congres, pentru a se pronunta impotriva proiectului de exploatare aurifera de la Rosia Montana. Nicolae Popa, de la New York, care a facut chiar un apel autoritatilor centrale sa interzica exploatarea aurului din Muntii Apuseni.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă