Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Conflict deschis pentru plaje

Multaşteptata lege a turismului românesc nu va linişti deloc apele pe litoral. Pe de-o parte, patronii de hoteluri reclamă faptul că forma finală a acestui act normativ diferă susbstanţial de proiectul elaborat şi agreat de ...

Share

Darius Martinescu 0 comentarii

21.03.2011 - 20:11

Multaşteptata lege a turismului românesc nu va linişti deloc apele pe litoral. Pe de-o parte, patronii de hoteluri reclamă faptul că forma finală a acestui act normativ diferă susbstanţial de proiectul elaborat şi agreat de hotelieri iar pe de alta, licitaţia pentru concesionarea porţiunilor de plaje s-a transformat într-un veritabil scandal. Ieri conflictul dintre Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi hotelieri a atins apogeul. Operatorii de turism au cerut demisia directorului Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Marian Mitrea, pentru că acesta a acceptat ca plajele să poată fi închiriate pe personaje care nu nimic în comun cu turismul.

„Astăzi (n.r. - ieri) voi cere demisia directorului Marian Mitrea. Din luna noiembrie anul trecut scriem adrese către Ministerul Mediului şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral prin care cerem să discutăm problema alocării sectoarelor de plajă pentru a nu se repeta scandalurile, însă eforturile noastre sunt în zadar. Nu am primit nici un răspuns. De ani de zile nu putem comunica cu Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral şi cu Ministerul Mediului. Nu înţeleg de ce Ministerul Turismului sau Asociaţia Litoral - Delta Dunării nu poate să aibă un cuvânt de spus în această problemă", a precizat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Patronii de hoteluri sunt revoltaţi de faptul că societăţi care activează în domeniul fierului vechi au ajuns să concesioneze suprafeţe considerabile de plaje şi că nu este normal ca turiştilor să li se perceapă taxă pentru accesul pe nisip.

Acceptă noua lege

În altă ordine de idei, recent aprobata Lege a turismului aduce o serie de obligaţii pentru hotelieri şi mai nici un sprijin. Dacă obligativitatea de a deschide unităţile de cazare la 1 mai, măsura care de altfel se află în vigoare încă de anul trecut, nu îi deranjează pe hotelieri, renunţarea la mult- discutatul TVA de 9% pentru alimentele din turism tulbură apele pe litoral. „Obligativitatea deschiderii hotelurilor la 1 Mai este în sine o idee bună. Rămâne de văzut însă cum va fi pusă în aplicare. Nu ştim dacă cota TVA a fost redusă la 9%. Proiectul de lege a suferit modificări" a explicat Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră". Reamintim că anul trecut Ministerul Turismului a iniţiat demersurile pentru elaborarea unei legi a turismului. Operatorii din turism au venit cu o serie de propuneri, astfel că forma finală a proiectul prevedea o serie de obligaţii, dar şi mai multe facilităţi fiscale precum reducerea cotei TVA pentru sectorul alimentar din turism. Pe măsură ce proiectul trecea prin comisiile ministeriale, erau operate modifică, astfel că acum, o dată aprobată, legea diferă într-o măsură mai mică sau mai mare de forma iniţială. Lucrurile vor fi lămurite odată cu apariţia normelor de aplicare.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...