14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConducerea APC taie frunza la caini

Conducerea APC taie frunza la caini

Portul Constanta functioneaza din inertie. Aceasta este concluzia ce se poate trage de pe urma analizei investitiilor facute de actuala conducere. Numarul acestora este impresionant, fara doar si poate: zero!
Intr-o conferinta de presa prilejuita de vizita in localitate a ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, directorul general al Administratiei Porturilor Maritime Constanta, Mircea Banias, a fost intrebat care sunt investitiile pe care le-a inceput in cele sase luni de cand a fost numit la conducerea institutiei. Raspunsul, ezitant, a fost ca in aceasta perioada s-au continuat investitiile aflate in derulare. Cu alte cuvinte, investitiile initiate de directorul PD-ist al APC lipsesc cu desavarsire. “O investitie in portul Constanta nu se face in sase luni, este nevoie de cel putin un an”, a replicat Mircea Banias.

Mai destepti decat americanii?

Lipsa investitiilor nu este singura problema a actualei administratii portuare. Neconcordantele intre declaratiile facute de Mircea Banias si Gheorghe Dobre sunt de domeniul penibilului. Disputa privind construirea terminalului de pasageri si a pasarelei pietonale in statiunea Mamaia este deja celebra. Ministrul Transporturilor a precizat ca o astfel de investitie nu se va face niciodata, pentru ca banii APC trebuie folositi numai pentru dezvoltarea portului Constanta. Cu aceasta conceptie ministrul nostru ar putea da lectii si americanilor. Faimoasele turnuri gemene apartineau Administratiei Portuare din New York, care scotea un profit bunicel din exploatarea lor. Mircea Banias stie acest lucru, dar nu comenteaza.

Lectia nipona

Ce se intampla acum in portul Constanta? Investitiile fostei conduceri sunt in derulare. Faptul ca in primele sase luni ale anului nu s-a facut mai nimic este explicabil prin “greaua mostenire”, vechea meteahna a romanilor. De ce nu este terminalul de pasageri finalizat? Dam vina pe constructor, care a intarziat lucrarile. De ce nu se misca lucrurile in privinta noilor investitii? Pentru ca e nevoie de timp, de aprobari ale Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare etc. Raman neclintite in portul Constanta gardurile de sarma ghimpata inalte de 3 metri ce ii dau aspectul de fortareata. Codul ISPS e de vina, spun reprezentantii MTCT. APC se mandreste de infratirea cu portul Yokohama. Poate ca cineva ar trebui macar sa se uite pe niste poze cu acest port ca sa-si dea seama ca pentru asigurarea sigurantei nu este nevoie de o zona care sa semene cu o inchisoare. Gheorghe Dobre spunea la Constanta ca toate contractele semnate de Administratia Porturilor Maritime trebuie sa fie corecte din punct de vedere economic. Din ele, spune ministrul, trebuie sa fie elimiata orice urma de culoare politica. Cine il crede pe Gheorghe Dobre, cand insusi directorul general este inregimentat politic? Mai ales ca numirea acestuia s-a produs dupa lupte grele duse intre PD si PNL. Daca ministerul sau ADA doreau depolitizarea APC, ar fi numit in functia de director general un profesionist fara culoare politica. Dupa patru ani de guvernare PSD cineva trebuia sa-si scoata parleala!

“Guru” si gasca sa

Partidul Democrat tanjea de mult dupa APC, din motive economice si sentimentale. Pe aici circula milioane de dolari, mai albi sau mai negri, deci este o paine buna de mancat. Flerul fostului presedinte al PD Traian Basescu a mirosit ca aici se fac banii. Stia probabil acest lucru si de la fostul director pedist al APC Laurentiu Mironescu, cel care de cateva luni da sfaturi aproape zilnic in presa locala despre cum ar trebui sa arate portul in urmatorii ani. Domnule Banias, vi se pregateste ceva? Pedistul constantean a depasit deja stadiul de atotcunoscator al portului si a inceput sa emita ipoteze si despre autostrada, despre transportul containerizat si infrastructura portuara. Domnule Dobre, vi se pregateste ceva? De cateva luni se pare ca preferintele deputatului Mironescu oscileaza intre conducerea APC si cea a Ministerului Transporturilor, ca tot se vorbeste despre o remaniere despre care Gheorghe Dobre a declarat ca nu stie nimic. Deocamdata.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă