6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialComemorare la EM Livezeni

Comemorare la EM Livezeni

HUNEDOARA. Angajatii Exploatarii Miniere Livezeni comemoreaza, astazi, implinirea a 25 de ani de la cel mai tragic accident de munca din istoria mineritului din Valea Jiului. Dupa doua explozii succesive, acum 25 de ani, au murit 53 de ortaci si salvatori minieri, iar alte 77 de persoane au fost grav ranite.
Prima deflagratie s-a produs in seara de 29 septembrie 1980, prinzand in subteran zeci de mineri. La fata locului au venit imediat reprezentantii Combinatului Minier (actuala Companiei Nationala a Huilei Petrosani) si ai statului, adica militieni si securisti. Conform datelor de la vremea respectiva, salvatorii minieri au fost obligati sa intre in subteran, unde se declarase stare de avarie, desi pentru toata lumea era clar ca orice explozie de metan are replici, uneori chiar puternice.
Echipele au fost prinse de o noua explozie, iar in total numarul mortilor a ajuns la 53 de persoane. Actualul primar al municipiului Petrosani, Carol Schreter, era la vremea respectiva director al EM Uricani. Pentru ca, de multe ori, telefoanele nu functionau, acesta a spus ca venea zilnic la combinat pentru sedinta de productie sau altfel de comunicari. S-a intamplat ca si in data de 29 septembrie, Schreter sa fie la CNH, chiar in momentul in care s-a comunicat “avaria”.
Primarul a spus ca nimeni nu stia ce s-a intamplat cu adevarat, iar in combinat se afla la acea ora doar el si dispecerul. “Conform procedurii, am anuntat Ministerul Minelor, cum era atunci, si organele statului despre avarie si m-am dus imediat al EM Livezeni, sa vad ce s-a intamplat”, a povestit Schreter.
Realitatea depasea orice inchipui-re. Un aspect pozitiv a fost faptul ca nimeni nu a incercat sa limiteze proportiile tragediei, prin folosirea de date neconforme cu realitatea, cum se mai intampla in acea perioada. Actualul edil a adaugat ca s-a comunicat numarul exact de morti si de raniti, chiar daca situatia era foarte dificila.
Astazi, la 25 de ani de la tragicul accident, ortacii isi vor plange din nou mortii, in liniste si demnitate, cum se intampla in fiecare an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă