7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCombine americane si oi constantene

Combine americane si oi constantene

Cea de-a XIII-a editie a Expoagroutil, cea mai mare de pana acum, a fost inaugurata oficial in prezenta ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Evenimentul este organizat de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, in colaborare cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, in parcarea din fata Teatrului de Vara din Mamaia si in holul hotelului Aurora. Presedintele CCINA, Mihai Daraban, a declarat ca numarul de expozanti a crescut cu 100% la exterior, cu 50% la interior si cu 32% in ceea ce priveste numarul firmelor participante. “Practic, Expoagroutil a devenit cea mai mare manifestare de profil a provinciei”, spune Daraban. La editia 2005 sunt reprezentate 192 de firme, dintre care 99 romanesti si 93 straine.
Desi a declarat ca nu ii place sa taie panglici, ministrul Agriculturii a incercat sa inaugureze in acest mod targul, numai ca nu prea i-a iesit! Foarfeca pe care a primit-o nu taia, astfel ca a trebuit sa imprumute una pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea. Pe tot parcursul vizitei, Gheorghe Flutur a discutat cu expozantii si a ascultat plangerile oamenilor obisnuiti, care s-au plans ca nu li se retrocedeaza pamantul. Flutur i-a inmanat reclamantului o carte de vizita, pe care si-a scris numarul de mobil, rugandu-l sa il sune pentru a incerca sa rezolve impreuna problema.

Muzeu in aer liber

Firmele prezente la expozitie sunt cele mai importante din lume. Agricultorii pot admira si achizitiona utilaje agricole si combine dotate cu aer conditionat si multe alte facilitati, care ajung sa coste aproape jumatate de milion de dolari. Exista insa optiuni si pentru cei cu bani mai putini, care pot alege un tractor de 25 de cai putere, de exemplu, cu cateva sute de milioane de lei sau utilaje agricole de tot felul: grape, semanatori, masini de recoltat, incarcatoare frontale. In cadrul targului sunt prezente si banci comerciale sau firme specializate, care pun la dispozitie diferite oferte de finantare pentru achizitionarea produselor. Pentru cei care au mai putini bani, firme constantene ofera tractoare si combine de marca (John Deere, Claas, Case, New Holland, Fendt), dar la mana a doua.
In fata Teatrului de Vara din Mamaia sunt expuse si cateva exponate aduse direct de la Muzeul National al Agriculturii, care are sediul in Slobozia. Trei tractoare si o batoza au fost punctul de atractie al primei zile a targului. Ministrul Gheorghe Flutur insusi nu s-a putut abtine si s-a urcat pe unul dintre tractoare, vechi din anii '40, dar inca in stare de functionare.

Oferta bogata

Pe langa utilajele agricole, la Expoagroutil sunt prezente firme de produse alimentare si de utilaje pentru industria alimentara, firme care comercializeaza substante pentru fertilizarea si protectia plantelor si semintelor, asociatii profesionale de studii si consultanta, institutii bancare si de asigurare. La expozitie se pot vizita standurile Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ovine si Caprine Palas Constanta (care expune celebrul merinos de Palas), Statia de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola din aceeasi localitate si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar.
De asemenea, organizatorii au mai organizat saloane de flori, de inventica, de produse agroalimentare ecologice si traditionale si de antropologie agrara si arheologie industriala agricola.
Expoagroutil programeaza si conferinte internationale cu participare internationala. Astfel, astazi si maine, profesori universitari, reprezentanti ai ambasadei si directori de asociatii, toti din Italia, sustin seminarii despre siguranta si igiena alimentara, dar si despre directivele comunitare. Expoagroutil se poate vizita pana vineri, 10 iunie, intre orele 10.00 si 18.00, si sambata, intre orele 9.00 si 13.00.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă