9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialComat, traditie romaneasca si perspective europene

Comat, traditie romaneasca si perspective europene

Anul 2005 este un an greu pentru domeniul constructiilor. Schimbarile politice si mai ales cele fiscale au dat peste cap intreaga industrie de profil. Lucrurile sunt cu adevarat tragicomice, pentru ca acesta este unul dintre domeniile pe care ar trebui sa se bazeze adevarata relansare economica a tarii noastre. In ciuda dificultatilor, pe piata constanteana functioneaza firme de traditie, care reusesc sa supravietuiasca si chiar sa prospere in vremuri de tranzitie. Una dintre aceste firme este Comat SA, pe care constantenii o cunosc de peste 50 de ani.
In mediul concurential din judetul Constanta, Comat are marele avantaj de a detine puncte de lucru in Navodari, Medgidia, Cernavoda si Mangalia. “Nici o alta societate nu dispune de baza naturala pe care o avem noi”, spune directorul general al Comat, Gheorghe Ciurea, care nu se sperie de concurenta. Judetul Constanta este, de altfel, “campul de lupta” al mai multor societati puternice din Europa, care vor sa castige o bucata cat mai mare din piata materialelor de constructii. Inaugurarile de magazine de bricolaj se tin lant, chiar fiind vorba de firme de renume din Franta sau Germania. Societate constanteana Comat are avantajul de a fi bine ancorata in realitatile locale.

Puncte forte

Comat ocupa primul loc pe piata in ceea ce priveste domeniul metalelor, detinand nu mai putin de 10 hectare de depozitare. Lista cu principalele grupe de marfuri comercializate cuprinde, printre multe altele, tevi instalatii negre si zincate, tevi trase, tabla zincata, profile laminate din otel. De altfel, Comat a ramas unul dintre cei 16 parteneri oficiali ai colosului SIDEX, detinut acum de indienii de la Mital Steel.
Constantenii cunosc societatea Comat si datorita domeniul auto. De aici se pot cumpara, la preturi fara concurenta, anvelope auto sau celebrele baterii Rombat, ieftine si fiabile, care se monteaza pe loc si pentru care se asigura garantie si postgarantie la cele mai inalte standarde. Comat exceleaza si in domeniul materialelor de constructii, in special la instalatiile de interior, domeniu in care insa concurenta este dintre cele mai acerbe. Datorita retelei de distributie bine puse la punct, societatea constanteana vinde foarte mult si foarte bine in intreaga tara. “Nu plimbam foarte mult marfa, ci o livram prin furnizori, astfel ca nu incarcam pretul final cu costul transportului, care ajunge la 32.000 lei vechi/km”, spune Gheorghe Ciurea.

Politica sociala

Comat a dus, in ultimii ani, o politica sociala in sprijinul salariatilor. Din cei 400 de angajati aflati in curtea societatii la inceputul anilor '90 au ramas acum 135, disponibilizarile realizandu-se insa pe cale naturala. “In intreaga tara mai sunt numai doua Comat-uri care au peste 100 de angajati”, spune Gheorghe Ciurea. Mai mult, unii dintre muncitori si-au gasit aici si masa, si casa: ei locuiesc in patru garsoniere, construite de conducere in curtea societatii. Sunt chiar si familii care muncesc aici de peste 30 de ani. In acest an, prin AGA, este prevazuta scaderea numarului de angajati cu inca opt persoane, care se vor pensiona la limita de varsta.

Proiecte europene

Societatea constanteana va face fata exigentelor impuse de Uniunea Europeana dupa aderare. Ea detine in prezent certificatele ISO 14001 si ISO 9001, pentru sistemul de management al mediului, respectiv al calitatii. Acestea sunt eliberate de AEROQ, organism acreditat, afiliat la Organizatia Europeana pentru Calitate. “Suntem convinsi ca la auditul de anul viitor vom obtine certificatul de mediu ISO 2004, cel mai nou standard in materie”, precizeaza directorul general. Printre proiectele Comat se numara si reamenajarea unui depozit cu inaltimea de 12 metri, aflat in sediul societatii, care a fost initial proiectat pentru CAER. Suprafata imensa, de peste 1.000 de metri patrati, il face pretabil pentru un magazin de bricolaj, mai ales ca exista spatiu suficient si pentru parcare. In prezent se cauta parteneri pentru acest proiect. Conducerea Comat a inceput deja lucrarile de una singura. In “lupta” cu ceilalti concurenti, societatea constanteana cu capital privat are o sansa de care trebuie sa profite. La o cifra de afaceri prognozata, pentru acest an, la aproape 300 de miliarde de lei vechi, Comat este unul dintre cei mai importanti comercianti din judetul Constanta.

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă