14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCNH Petrosani s-a lasat pe mana unei firme implicate in scandaluri

CNH Petrosani s-a lasat pe mana unei firme implicate in scandaluri

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a pus in bratele unei firme din Petrila, implicata intr-un dosar de cercetare penala pentru afaceri cu lemn de mina, un nou contract generos, culmea, tot pentru lemn de mina. Comisia de licitatie a companiei nu a gasit nimic in neregula la firma in cauza, SC “Alpin Grigorescu” SRL, si a acceptat participarea acesteia la vanzarea publica.
In acelasi timp insa, fara sa fie sesizate nereguli, cel putin la nivel declarativ, conducerea companiei este decisa sa se adreseze instantei de judecata, pe cale civila, pentru recuperarea prejudiciului creat. “Spalati” de Parchet, cei in cauza au fost luati de buni tot de pagubitul CNH.
“Alpin Grigorescu” SRL este societatea implicata in scandalul generat de inregistrarea de mai multe ori a unei masini cu lemn de mina, la Exploatarea Miniera Lonea, anul trecut, pe vremea cand director era Ilie Balanescu. Cu ajutorul unor sume mici, de 500.000 de lei, bine plasate, respectiva firma a reusit, dupa cum sustin anchetatorii, sa incaseze banii pe mai multe transporturi de lemn de mina, desi in realitate la unitatea miniera in cauza venise doar o masina.

Dosar de urmarire penala, “mort” la Parchet

Conform datelor existente la dosarul numarul 68.265/2004, cercetarea penala a demarat pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, complicitate la inselaciune, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice si dare si luare de mita. Anchetatorii au stabilit ca frauda s-ar fi produs cu directa complicitate a unei portarite de la Exploatarea Miniera Lonea si a membrilor unei comisii de receptie, care ar fi putut lucra, insa, la ordinul unui sef de la EM Lonea. Politistii care au instrumentat cazul au mentionat ca un transport de lemn de mina a fost inregistrat de vreo sase ori, fapta petrecandu-se pe timpul lui Ilie Balanescu, fost director al EM Lonea, fost director general al CNH si chiar in Ministerul Economiei si Comertului, care, insa, nu a fost cercetat. Adevarul a fost descoperit chiar in registrul de intrari de la poarta, de aceea era nevoie de complicitatea unui portar.
Surse din randul anchetatorilor au afirmat ca a fost confirmat faptul ca s-a dat si s-a primit spaga, iar dosarul a fost trimis la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara pentru continuarea cercetarilor. Aici, insa, supriza: toate persoanele implicate au primit rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in ciuda faptului ca atat corpul de Control al CNH, cat si politistii din Petrosani stabilisera comiterea faptelor.
Nu este pentru prima data cand dosarele legate de companie “mor” inainte de a se naste cu adevarat, acest lucru fiind valabil chiar si pentru cele legate de “firmele-capusa” care au devalizat CNH.

Un nou contract pentru lemn de mina

Actualul directorul general al companiei, Daniel Lucian Surulescu, a declarat ca pentru recuperarea unui eventual prejudiciu, CNH va demara o actiune civila in instanta, cum s-a procedat si in alte cazuri. Desi a recunoscut existenta prejudiciului creat de firma “Alpin Grigorescu” si fostii sau actualii angajati ai exploatarii miniere, el a mai spus ca totul a fost corect cand aceeasi societate a primit un nou contract generos tot pentru lemn de mina.
Comisia de licitatie, condusa initial de directorul comercial Mihai Stoicescu, dar inlocuit pe ultima suta de metri pe motiv de delegatie, a incheiat contractul numarul 79 cu “Alpin Grigorescu” pentru lemn de mina rasinos marimea II, valabil pana la sfarsitul anului. Daniel Lucian Surulescu nu a vazut nici o neregula si, din contra, a adaugat ca era ilegal sa nu-i primeasca la licitatie.
“Era o discriminare daca nu ii primeam la vanzare. Ne puteau da in judecata”, a mai spus directorul general al CNH. El a adaugat ca nu avea nici un temei legal de a-i impiedica pe reprezentantii “Alpin Grigorescu” sa participe la licitatie.
Totodata, Surulescu a mai recunoscut ca “ne rezervam dreptul de a recupera pagubele pe partea civila”.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă