23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine sunt Eserghep şi Selamet, membrii de vază ai etniei tătare cercetaţi...

Cine sunt Eserghep şi Selamet, membrii de vază ai etniei tătare cercetaţi penal

Vestea că atât subprefectul Iucsel Selamet, cât şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA a căzut ca un trăznet în comunitate. În timp ce o parte din tătari acceptă cu greu că aceştia ar putea fi vinovaţi de faptele de care sunt acuzaţi, alţii spun că vestea nu a venit ca o surpriză.

Gelil Eserghep este un cunoscut om de afaceri în Constanţa, mai ales prin firma de transport pe care o controlează, împreună cu familia. În perioada 2004 – 2008 a fost ales deputat, pe listele Partidului România Mare. Între septembrie 2007 şi februarie 2008 a fost chiar chestor al Camerei. După ce relaţia de iubire politică dintre el şi Corneliu Vadim Tudor, Eserghep a migrat rapid către Partidul Conservator. ”Când am intrat în Partidul Conservator, am urmat îndemnul lui Fritjof Nansen – «Ai reuşit – continuă! N-ai reuşit – continuă!». Eu vreau să continui în viaţa politică, alături de această echipă minunată şi de încredere, în care doresc să mă integrez”, spunea el în august 2008. Integrarea nu a descurs foarte bine, astfel că omul de afaceri se retrage din politică şi se dedică afacerilor.

Gelil Eserghep nu se retrage din viaţa publică, ci pune ochii pe o funcţie mult mai importantă decât aceea de parlamentar: preşedinte al UDTTMR. De ce mai importantă? Pentru că din această poziţie, secondată de puterea financiară, putea numi nu numai deputatul tătarilor, ci şi mai multe funcţii importante. Lupta pentru scaun a fost nemiloasă. Opozanţii săi au spus că nu au fost lăsaţi să candideze. Unul dintre cei mai vizibili a fost fostul şef al Direcţiei Vamale, Sunai Cadâr, anchetat şi el de justiţie. Cadâr a dat în judecată UDTTMR din aceaastă cauză, dar sentinţa din septembrie 2013 dă dreptate uniunii.  Eserghep reuşeşte să devină candidat unic şi să câştige preşedinţia.

La scurt timp după succes a urmat o schimbare de statut, votată aproape în unanimite de echipa sa. Principala schimbare: funcţia de preşedinte al UDTTMR nu mai este limitată la două mandate, ci devine nelimitată. Spre comparaţie, uniunea nu acceptase acelaşi lucru pentru mandatul de parlamentar care îi revine. Aşa a votat majoritate, s-a spălat pe mâini cel care este beneficiarul modificării.

Gelil Eserghep nu uită că a fost politician şi oferă sprijinul deplin al uniunii alianţei USL. Mai exact, prietenilor din PSD, pe care îi cultivă înainte, dar şi după alegeri. Senatorul PSD Nicolae Moga a primit o plachetă de mulţumire în urmă cu câteva zile din partea UDTTMR. Susţinerea aceasta a creat nemulţumiri într-o mare măsură în cadrul tătarilor, care nu uită că administraţia PSD a Constanţei a aprobat construirea unei clădiri de birouri la câţiva centimetri de Geamia Hunchiar, afectând, potriviti spuselor muftiului, structura de rezistenţă a acestei clădiri monument istoric.

Pe cine a susţinut UDTTMR

Ca preşedinte UDTTMR, Gelil Eserghep a căpătat o putere cum nu a mai avut niciodată. L-a susţinut şi a reuşit să-l facă deputat pe Varol Amet, dar nu l-a uitat nici pe fostul parlamentar Amet Aledin, pe care UDTTMR l-a numit într-o funcţie de subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice. În plus, l-a susţinut şi pe subprefectul Iucsel Selamet, trimis acum în judecată pentru dare de mită. Voturile tătarilor sunt importante şi în campania electorală, pentru că sunt un electoral disciplinat, care poate atârna balanţa pentru unul sau altul dintre candidaţi.

ÎNTREBARE: Cine l-a anunţat?

Procurorii DNA spun că, pe 7 noiembrie 2013, inculpatul Eserghep Gelil l-a ajutat cu informaţii pe Selamet Iucsel, comunicându-i împrejurarea că discuţiile sale telefonice sunt interceptate şi că este supravegheat operativ, deşi cunoştea că acesta este cercetat în mai multe dosare penale. Informaţiile confidenţiale din ancheta penală au vizat îngreunarea urmăririi penale în prezenta cauză, împiedicându-l astfel pe Selamet Iucsel să dea efectiv mita promisă denunţătorului. Întrebarea la care numai procurorii au răspuns deocamdată este de unde ştia Gelil Eserghep că subprefectul are telefonul ascultat? Gelil Eserghep susţine însă că nu e vinovat.

BIOGRAFIE: Cum a ajuns Selamet Iucsel subprefect?

Subprefectul Selamet Iucsel nu a mai lucrat în administraţie până la numirea în funcţia de subprefect. Potrivit declaraţiei de avere, acesta este acţionar la două firme, la S.C. Autorenco S.A. şi S.C. Actra Equipment. Deţine un teren, un apartament şi bijuterii de 20.000 de euro. A fost numit prefect pe 27 februarie 2013. Pentru că trebuia să fie funcţionar public, acesta a fost angajat, pentru câteva zile, în cadrul Direcţiei de Administraţie Publică Locală a Primăriei Medgidia, pentru a deveni funcţionar public, iar de aici a fost detaşat la Prefectură. Este al doilea prefect de etnie tătară al Constanţei.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă