13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCinci milioane de euro pentru restaurarea bisericilor fortificate

Cinci milioane de euro pentru restaurarea bisericilor fortificate

» 18 biserici sasesti din sudul Transilvaniei vor fi restaurate.

» Ele vor fi incluse intr-un circuit turistic international.

18 biserici fortificate din judetele Alba, Sibiu, Mures si Brasov au fost incluse intr-un proiect de finantare din fonduri europene ce vizeaza restaurarea si includerea lor intr-un circuit turistic international. Proiectul a fost depus spre finantare la Agentia de Dezvoltare Regionala Centru de catre Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Romania, cu sediul in Sibiu. Cele 18 biserici fortificate incluse in proiect sunt: Girbova si Sebes (judetul Alba), Atel, Cirta, Curciu, Dealu Frumos, Ighisu Nou, Malincrav, Netus, Stejarisu si Valchid (Sibiu), Archita, Apold si Cloasterf (Mures) si Bunesti, Crit, Cincsor si Mesendorf (Brasov). Toate aceste cladiri sunt monumente istorice de importanta nationala. Proiectul are o valoare de cinci milioane de euro si isi propune, pe langa derularea unor lucrari de restaurare, crearea unor trasee turistice auto, pentru biciclete si drumetii in regiuni rurale ce pastreaza intact peisajul traditional transilvanean.

"In conditiile crizei economice actuale, turistii europeni vor avea tendinta sa renunte la vacantele exotice pentru destinatii mai apropiate. Transilvania are, in acest context, o mare sansa de a atrage turisti. Proiectul va contribui la dezvoltarea in special a zonelor rurale mai putin favorizate, dar cu un potential foarte mare", a declarat Philipp Harfmann, expert german implicat in realizarea proiectului.
Redactarea cererii de finantare a fost sprijinita de catre Societatea Germana pentru Cooperare (GTZ), care a avut un rol important si in renovarea centrului istoric al municipiului Sibiu. Consultanta de specialitate este asigurata de catre o echipa de arhitecti romani si germani si de catre Fundatia Mihai Eminescu Trust, organizatie patronata de Printul Charles al Marii Britanii, in conditiile in care Alteta Sa Regala a finantat restaurarea mai multor monumente istorice din Transilvania, regiune de unde provin unii dintre stramosii sai.

"Consiliul Judetean Sibiu si Consiliul Local Sebes s-au aratat foarte interesate de proiect si impactul acestuia asupra zonei, fiind pregatite sa contribuie financiar. Proiectul va fi implementat, in perioada 2010-2013, si va asigura un numar de 370 locuri de munca temporare si permanente in regiune", au precizat initiatorii proiectului. Cetatea Greavilor din Girbova si Biserica Evanghelica din Sebes sunt monumente istorice si de arhitectura laica.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă