Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Chiriașii din blocurile ANL își pot cumpăra apartamentele

După aproape nouă ani în care le-a refuzat familiilor din blocurile ANL dreptul de a-și cumpăra locuințele, Primăria Galați a anunțat că va începe procedurile de vânzare a celor 837 de apartamente către chiriași.

Share

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Actualizat: 24.09.2014 - 23:23

După aproape nouă ani în care le-a refuzat familiilor din blocurile ANL dreptul de a-și cumpăra locuințele, Primăria Galați a anunțat că va începe procedurile de vânzare a celor 837 de apartamente către chiriași. De fapt, Primăria Galați a făcut front comun cu alte primării din țară, care ar fi vândut apartamentele doar în cazul în care banii ar fi fost încasați la bugetele locale, însă, indiferent de culoarea politică, guvernele s-au opus, preferând ca banii pe apartamente să fie pentru continuarea finanțării construirii de locuințe pentru tineri.

Programul de construire a apartamentelor ANL pentru familiile tinere a început în 2001, primele apartamente fiind repartizate beneficiarilor în 2004. Potrivit legii, orice chiriaş dintr-o astfel de locuinţă își poate cumpăra apartamentul după ce a locuit în el minimum un an. Dar, cum legea spune că primăriile pot vinde apartamentele, nu și că ar fi obligate să o și facă, atât fostul primar Dumitru Nicolae, s-a opus vânzării celor 837 de apartamente ANL existente la Galați. În cele din urmă, actualul primar, Marius Stan, și-a dat acordul pentru vânzare, urmând ca familiile din blocurile ANL din Cartierul Gării CFR și din Micro 13 să fie primele care își vor putea cumpăra apartamentele. ”Deocamdată vor fi vândute apartamentele din blocurile din ansamblurile de la Gară și din Micro 13. Pentru blocurile din Micro 17, deocamdată se lucrează la întocmirea documentației cadastrale și după aceea se va putea trece la vânzarea apartamentelor. În cazurile blocurilor ANL din Cartierul Dimitrie Cantemir, situația este ceva mai complicată, pentru că trebuie ca mai întâi să fie rezolvată problema regimului juridic al terenului”, ne-a declarat Emanuel Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

 

În 2014, valoarea
de înlocuire
este de 328 euro/mp

Potrivit Emanuelei Turcu, vânzarea apartamentelor ANL se va face în condițiile stabilite de Guvern, efectuându-se calculația de preț pentru fiecare apartament în parte, în funcție de suprafață și vechime. Conform hotărârii 502/17.07.2013 privind modificarea ­şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, apartamentele ANL “se pot vinde în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 152/1998, republicată, de către autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale în care sunt amplasate acestea”. Potrivit Ordinului 1391/30.07.2014, “valoarea de înlocuire pe metru pătrat, calculată conform art. 1, este de 328 euro/mp, inclusiv TVA”. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabileşte anual, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 152/1998.

 

Apartamentele ANL
pot fi cumpărate și în rate

Recent, Guvernul a adoptat o hotărâre care stabilește că vânzarea locuințelor ANL se poate face și în rate lunare, cu un avans minim de 15%. ”Având în vedere numărul mare de solicitări din partea tinerilor, se impune reglementarea unor măsuri care să accelereze procesul de vânzare a locuințelor, astfel încât să se acumuleze fonduri pentru construirea de locuințe noi. Vânzarea locuințelor se va face si în rate lunare, cu un avans minim de 15% din valoarea de vânzare. Astfel, pentru un apartament de 70,45 mp, se va plăti suma de 23.339 euro”, se spune într-un comunicat de presă al Executivului. Guvernul a mai stabilit, în premieră, un plafon de garantare special pentru achiziţia locuinţelor ANL prin Programul “Prima Casă”. Pentru 2013, acest plafon a avut o valoare de 500 de milioane de lei. Avansul minim pentru un astfel de credit este de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, iar dobânda este redusă, fiind parţial garantată de stat

Citește totul despre:

Comentarii

loading...