Cetatea Alba Carolina, reinviata dupa 100 de ani

Vechea fortificatie va deveni simbol turisticIntreaga zona din fata Catedralei Incoronarii din Alba Iulia va fi reconfigurata prin derularea unui proiect de investitii ce vizeaza readucerea Cetatii Alba la aspectul initial din urma cu ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

24.03.2009 - 00:00

Vechea fortificatie va deveni simbol turistic
Intreaga zona din fata Catedralei Incoronarii din Alba Iulia va fi reconfigurata prin derularea unui proiect de investitii ce vizeaza readucerea Cetatii Alba la aspectul initial din urma cu aproape 100 de ani. Proiectul este unul care a starnit controverse inca inainte de a fi cunoscut si priveste reconstituirea si punerea in valoare a accesului pe latura de vest a Cetatii Alba Carolina. Aceasta zona va fi complet reconfigurata prin saparea si eliminarea umpluturilor care au ridicat terenul la nivelul actual pe care se afla parcarea din fata catedralei, cele doua accese si o parte a parcului Unirii. Zidul Cetatii din aceasta zona a fost dinamitat in anul 1921, cand a fost construita catedrala ortodoxa, iar santurile au fost astupate.


"Proiectul de fata vine sa completeze proiectul a carui finantare a fost deja obtinuta. El va fi depus impreuna cu alte sase proiecte, nu toate pentru cetate. Vreau sa spun celor neincrezatori ca nu este vorba despre obturarea perspectivei asupra Catedralei Reintregirii, ci dimpotriva o mai mare deschidere a ei. Este un proiect foarte important, cu o valoare de 10,2 milioane de euro, in care sunt incluse si reabilitarea si restaurarea spatiilor interioare in prezent ingropate, spre care se deschide acum posibilitatea de acces. Depunem proiectul al 31 martie si eu sper sa semnam contractul de finantare in luna august. Asta ne va permite sa facem in toamna acestui an licitatiile pentru alegerea antreprenorului, iar lucrarile sa inceapa efectiv in primavara anului viitor", a explicat primarul Mircea Hava.

 

Proiectul vizeaza limitarea accesului auto in interiorul Cetatii, respectiv configurarea unui traseu pietonal care va parcurge toate cele sase porti ale monumentului. Cetatea va avea un "corp de armata" format din 65 de persoane, care va reconstitui atmosfera medievala. Initierea proiectului are ca obiectiv principal dezvoltarea turismului in Alba Iulia prin punerea in valoare a fortificatiei Vauban, cea mai mare de acest tip din Europa.

Citește totul despre:

Comentarii