Cerealele constantene se lupta in ringul bursier

Bursa Romana de Marfuri doreste infiintarea unui ring pentru tranzactionarea cerealelor in Constanta. Proiectul nu a fost materializat pana acum din diverse cauze, printre care lipsa de sprijin a autoritatilor si neincrederea agentilor ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

25.06.2005 - 00:00
Bursa Romana de Marfuri doreste infiintarea unui ring pentru tranzactionarea cerealelor in Constanta.
Proiectul nu a fost materializat pana acum din diverse cauze, printre care lipsa de sprijin a autoritatilor si neincrederea agentilor economici in acest instrument. Ion Danut Juganaru, directorul executiv al Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, spune ca institutia pe care o reprezinta a infiintat inca de acum doi ani o filiala locala a Bursei de Marfuri, iar aceasta s-a situat, in 2004, pe locul al doilea in tara in ceea ce priveste rezultatele obtinute.
Ideea realizarii unui ring de cereale la malul marii este cu atat mai importanta cu cat judetul Constanta detine cea mai mare suprafata agricola utilizabila din Romania, are o puternica industrie in domeniul procesarii cerealelor, o mare capacitate de depozitare a produselor si deschidere la Marea Neagra.

Avantajele ringului

Mircea Filipoiu, presedintele Bursei Romane de Marfuri, spune ca un avantaj ar fi stabilirea unui pret de referinta, in fiecare luna, pentru diferite tipuri de cereale. Ringul de cereale ofera si posibilitatea de a vinde cerealele cu plata garantata in maximum 10 zile de la incheierea tranzactiei, dar si posibilitatea de a cumpara cereale avand calitatea garantata, conform specificatiilor. Printre dezavantaje se numara imposibilitatea vanzarii la un pret mai mare decat cel al unei oferte similare existente, imposibilitatea de a cumpara fara banii necesari sau la un pret mai mic decat cel al unei cereri similare, dar si pierderea garantiei in cazul in care nu iti executi obligatia de vanzare sau cumparare. Garantia este de 5% din valoarea ofertei si poate fi constituita din ordin de plata, scrisoare de garantie bancara, lichiditati, titluri de valoare sau file cec.

Citește totul despre:

Comentarii