11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCel mai cunoscut bordel din Timișoara, scos la vânzare

Cel mai cunoscut bordel din Timișoara, scos la vânzare

Clădirea în care a funcționat cel mai cunoscut bordel din Timișoara din perioada interbelică, Șari Neni, a fost scoasă la vânzare.

Pentru că această clădire, situată în Cartierul Elisabetin, la intersecția străzilor Romulus și Odobescu, are statutul de monument istoric, proprietarii au făcut prima ofertă de vânzare către Primăria și Consiliul Local Timișoara. Potrivit publicației opiniatimisoarei.ro, prețul ce­rut de proprietari este de 120.000 de euro.

Funcționarii din cadrul administrației publice timișorene au întocmit un referat prin care recomandă neexercitarea dreptului de preemțiune, adică de preferință la cumpărare, astfel că proprietarii imobilului îl vor vinde pe piața liberă, dacă și consilierii locali vor vota propunerea făcută de funcționari.

Clădirea fostului bordel are două niveluri. La parter, imobilul are patru săli de mese, o sală de protocol, un bar, un hol de intrare, un grup sanitar, duș, magazii, o grădină de vară și o terasă. La demisol, clădirea mai are trei săli de mese, un bar și zonă de garderobă. Proprietatea mai dispune și de o grădină generoasă. Însă, dincolo de valoarea sa de piață, imobilul este faimos datorită istoriei sale.

Cel mai cunoscut bordel din capitala Banatului

Clădirea a adăpostit cel mai cunoscut bordel de lux care a funcționat în capitala Banatului în perioada interbelică. El era cunoscut sub numele de ”La Șari Neni”, pentru că era condus de o matroană celebră, Charlotta Foldessy. Șari este diminutivul maghiar al prenumelui Charlotta, iar neni înseamnă ”tanti”.

Între cele două războaie mondiale, bordelul era unul de lux. El funcționa sub acoperirea unui restaurant unde domnii găseau vinuri bune, mâncăruri rafinate și, apoi, dame de companie.

Prostituatele erau bine educate. Unele dintre ele erau capabile să converseze în mai multe limbi, inclusiv în germană și în franceză. Multe dintre ele știau să cânte la pian, iar talentul lor la pat devenise legendar, după cum spun timișorenii mai în vârstă. În epocă, în Timișoara, funcționau mai multe bordeluri, printre care Venus, Terminus sau Marocanul, însă “La Șari Neni” era cel mai faimos.

Unele dintre prostituatele de lux din bordelul Charlottei Foldessy câștigau și 2.500 de lei pe noapte, o sumă imensă. În epocă, salariul unui muncitor ajungea la 2.000 de lei, în timp ce retribuția unui ministru era de 54.000 de lei. Prostituatele aveau maximum 6-7 clienți pe noapte.

Bordelul Charlottei Foldessy a fost însă desființat după instaurarea comunismului, deoarece prostituția nu corespundea ”moralei proletare”. Imobilul în care funcționa acest stabiliment a fost naționalizat și, apoi, transformat într-un restaurant. Ironic, numele acestuia a fost ”Intim”, care amintea de fosta sa destinație. După căderea comunismului, restaurantul a continuat să mai funcționeze o perioadă, însă apoi clădirea a fost revendicată. Fostul bordel a fost, între timp, declarat monument istoric.

Sunt voci din societatea civilă din Timișoara care spun că, totuși, administrația locală ar trebui să cumpere această clădire și să amenajeze în ea un muzeu destinat adulților, care să prezinte istoria bordelurilor din capitala Banatului.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă