11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCeapa de Cartea Recordurilor intr-o comuna din Bihor

Ceapa de Cartea Recordurilor intr-o comuna din Bihor

» Satenii au impletit o cununa de ceapa de apa dulce, lunga de patru kilometri  

 

Localitatea bihoreana Pericei  vrea sa intre in Cartea Recordurilor cu o cununa de ceapa lunga de peste patru kilometri. In acest mod, localnicii vor sa-si promoveze, in tara si in lume, ceapa cultivata de sute de ani, care spun ei, este unica.
Pericei a fost sambata gazda primei editii a Festivalului Cepei. Evenimentul are ca principal scop promovarea "brand-ului" localitatii, ceapa de apa dulce.
Pentru ca ceapa cultivata de ei sa ajunga cunoscuta in toata lumea, peste 300 de localnici s-au strans sa impleteasca o cununa de ceapa demna de Cartea Recordurilor.
"Mai intai se curata ceapa, apoi se leaga in sisca. sisca e o iarba care creste mare de doi metri, iar vara se taie si se pune la uscat ca sa se poata impleti cununile toamna", spune Eva Ghergheli.
La stabilirea recordurilor nu au participat doar femeile din localitate. Barbatii sunt la fel de priceputi in aceasta indeletnicire. "Impletesc de la 10 ani. Ce impleteam eu ducea bunica si mama la piata, iar daca vanzarea era buna imi aduceau intotdeauna cate ceva", spune Marton Bakoi.
Cununa de ceapa impletita de localnici a avut 4518 metri, si a necesitat aproximativ 45.000 de cepe, care cantaresc cinci tone.
In Pericei, aproape fiecare locuitor cultiva ceapa, ocupatie mostenita din tata-n fiu, de sute de ani. Potrivit unor documente istorice, in Pericei se cultiva ceapa pe suprafete intinse inca din secolul XVI. Specific cepei de Pericei este faptul ca se produce din rasad, prin replantare, iar gustul ei foarte apreciat se  datoreaza si conditiilor climatice si solului  propice.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă