Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cea mai mica pensie: 140 de mii lei

Desi ar putea sa para incredibil, este totusi adevarat. Un pensionar din Constanta traieste dintr-o pensie in valoare de 140 de mii de lei vechi (14 lei noi)! Pensionarul a lucrat la o Cooperativa Agricola de Productie (CAP), o perioada de pana ...

Share

Oana Manoila 0 comentarii

23.07.2005 - 00:00
Desi ar putea sa para incredibil, este totusi adevarat. Un pensionar din Constanta traieste dintr-o pensie in valoare de 140 de mii de lei vechi (14 lei noi)! Pensionarul a lucrat la o Cooperativa Agricola de Productie (CAP), o perioada de pana la 10 ani. In evidentele Casei Judetene de Pensii Constanta figureaza 22.500 de persoane pensionate care primesc pensii de CAP. Dintre acestea, in jur de 4.000 sunt din municipiul Constanta.
Cea mai mare pensie de care se "bucura" un fost CAP-ist sare putin de 3 milioane lei vechi. Conform declaratiilor directorului Casei Judetene de Pensii Constanta, Oscar Benes, pentru aceste categorii de pensii se va da o hotarare de Guvern, astfel incat sa beneficieze si de o pensie de la stat. Cele doua tipuri de pensii vor fi cumulate si se va primi o singura suma.
Institutia aminitita cheltuieste, lunar, din bugetul de stat in jur de 350 de miliarde cu plata pensiilor si a asigurarilor, aproximativ 25% din populatia judetului fiind incadrata in unul dintre sistemele de pensii.

Recalcularea, la cea de-a treia etapa

Conform declaratiilor directorului Oscar Benes, recalcularea pensiilor a ajuns la cea de-a treia etapa, in care sunt incluse in jur de 34.400 de dosare ale persoanelor pensionate intre anii 1991-1996. "A treia etapa se preconizeaza a se finaliza in jurul datei de 15 august si va intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie", a adaugat directorul Casei Judetene de Pensii Constanta.
In prima etapa au fost recalculate 4.400 de dosare apartinand celor pensionati intre 1953-1980, iar in cea de-a doua etapa, in jur de 30.000 de dosare de pensionare din anii 1981-1990.
Unii sunt mai fericiti acum, dupa recalcularea pensiilor, altii nu au avut nimic de castigat, dar nici de pierdut. Printre cei care au toate motivele de bucurie se afla persoanele carora pensia le-a fost marita cu peste 8 milioane lei vechi, putini la numar, ce-i drept, insa fericiti! In jur de 2.500 de persoane au pensia majorata cu 2,5 milioane lei vechi, iar mai mult de jumatate au beneficiat de majorari cuprinse intre 300 si 400 mii lei vechi. Alte 1.600 de persoane au beneficiat de majorari cuprinse intre 400 si 500 mii lei vechi.
Recalcularea pensiilor se apropie de final. Se spera ca pana la sfarsitul acestui an sa se efectueze punctajul si pentru persoanele care s-au pensionat dupa anul 1996.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...