7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCe sunt şi cum vor arăta "frumoasele ţepuşe" de la Universitate

Ce sunt şi cum vor arăta “frumoasele ţepuşe” de la Universitate

O piaţă pietonală inaccesibilă celor care parchează ilegal ar urma să ia locul, din vara anului viitor, şantierului care ocupă de mai bine de un an spaţiul de peste drum de Universitatea Bucureşti, după cum au stabilit reprezentanţii municipalităţii în urma unui concurs de arhitectură, procedeu aplicat în premieră în România în cazul unei lucrări de interes public.

Astfel, după finalizarea parcării subterane promise de Primărie încă din anul 2005, statuile mutate în Parcul Izvor ar urma să fie readuse la Universitate şi aşezate într-un nou cadru, propus a fi mult mai prietenos pentru pietoni.

Proiectul câştigător – realizat de trei tinere arhitecte din România, Italia şi Franţa – ar urma să ocupe o suprafaţă totală de 8.000 de metri pătraţi, cu spaţiu verde în proporţie de cel mult 30%. Întreaga lucrare ar urma să coste cel puţin 500.000 de euro.

Ciuda şoferilor

Chiar dacă realizatorii şi reprezentanţii Primăriei vor ca aşa-numita insulă pietonală să scoată mai bine în evidenţă cele patru statui, s-ar putea ca elementul caracteristic al viitoarei pieţe să fie stâlpii de iluminat. “Frumoasele noastre ţepuşe vor fi acolo pentru a bloca accesul maşinilor pe trotuar“, a precizat Ambra Fabi, una dintre autoarele proiectului, anticipând un punct de reper asemănător “Cartofului” din Piaţa Revoluţiei.

“Este soluţia cea mai adecvată. Oamenii se vor putea plimba printre statui, pe un pavaj care va fi tratat cu piatră nobilă. Se va putea realiza o izolare fonică şi spaţială, iar conceptul în sine respectă monumentalitatea locului”, a afirmat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, care prevede o punere în practică a proiectului în timp record. “Lucrările la parcarea subterană se vor termina în martie 2012, iar în alte două-trei luni vrem să fie gata şi piaţa pietonală”.

Oprescu, în luptă cu “vanitoşii”

“Nu mai construim până în trotuar de acum încolo. Şi sperăm ca proiectele Primăriei să nu mai fie încetinite din cauza vanităţii altora”, a precizat primarul general Sorin Oprescu, făcând referire la procedurile birocratice şi la modificarea legislaţiei în domeniul parteneriatului public-privat.

Un total de 52 de proiecte au participat la concursul de soluţii organizat de Primăria Capitalei pentru a rezolva problema spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Universităţii. Câştigătorii au fost premiaţi: câte 15.000 de lei pentru menţiuni, 35.000 pentrul locul al III-lea, 45.000 pentru locul al II-lea şi 60.000 pentru locul I – bani proveniţi din bugetul public. Juriul a fost alcătuit din trei arhitecţi străini.

Oficializat în cadrul “Expoziţiei proiectelor participante la concursul internaţional de soluţii pentru Amenajarea Pieţei Universităţii”, desfăşurate între 8 şi 14 noiembrie, planul pentru insula pietonală a fost întâmpinat deja cu critici de o parte a publicului. Principalul contraargument: proiectul nu predeve destul spaţiu verde.

Arhitectul-şef şi visul de suveranitate

Arhitectul-şef Gheorghe Păstraşcu a răspuns tranşant acestui punct de vedere: “Aceste mici şicane de genul ‘am tăiat un copac’ nu sunt în spiritul dezvoltării urbane. Avem nevoie de un mic sacrificiu pentru un mare avantaj. S-ar putea totuşi să adăugăm mai mult spaţiu verde, dar la astfel de concursuri decizia juriului ar trebui să fie suverană, inatacabilă”.

Reprezentanţii Primăriei au admis totuşi o hibă a proiectului: acesta, ca şi întreg concursul de soluţii, a fost iniţiat şi derulat târziu şi nu a fost gândit ca o soluţie pentru întreaga zonă a Universităţii.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă