Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Castelul de nisip al lui Draica

» Fostul campion la lupte greco-romane a fost acuzat de falimentarea intentionata a societatii sale. » El a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, dar a obtinut o perioada de gratie de 3 luni.Ion ...

Share

Cristina Carapcea Nedelcu 0 comentarii

17.10.2007 - 00:00

» Fostul campion la lupte greco-romane a fost acuzat de falimentarea intentionata a societatii sale.

» El a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, dar a obtinut
o perioada de gratie de 3 luni.


Ion Draica, fostul campion olimpic si mondial la lupte greco-romane si administrator al CS Dramex Constanta, a deschis un nou proces la Judecatoria Constanta pentru a demonstra ca este bolnav in continuare si ca nu se poate intoarce la inchisoare. La sfarsitul anului trecut, Draica a obtinut din partea instantei suspendarea executarii pedepsei pe motiv de boala. Atunci s-a constatat ca barbatul suferea de inima si nu putea fi tratat in spitalul penitenciarului, ci intr-o clinica cu profil cardio-vascular. Dupa perioada de gratie, Draica a luat legatura cu avocatul lui si a intrebat ce trebuie sa faca pentru a-si prelungi sederea in libertate. In mod normal, magistratii trebuiau sa verifice daca se mai impune mentinerea suspendarii, dar cum acestia nu au luat nici o masura, Draica a inaintat el cerere pentru o noua expertiza medicala. A fost trimis la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici, unde i s-au efectuat toate investigatiile medicale, iar acum asteapta raportul medical. La ultimul termen de judecata, avocatul inculpatului a cerut amanarea cauzei pe motiv ca al sau client este bolnav si nu se poate prezenta la instanta. Ion Draica a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru comiterea infractiunilor de inselaciune in forma calificata si continuata si evaziune fiscala, iar magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dat sentinta definitiva.

Acte medicale concrete
La momentul respectiv, actele medicale spuneau ca "Draica necesita investigatii lcinice si paraclinice in scopul diagnosticarii si pentru stabilirea conduitei terapeutice, care nu pot fi asigurate in reteaua penitenciarelor, ci numai intr-o clinica cu profil chirurgical-cardiovascular din reteaua Ministerului Sanatatii. Se concluzioneaza pentru amanarea executarii pedepsei pentru trei luni si cu reevaluarea ulterioara a pacientului." Tribunalul Constanta i-a aprobat cererea, insa procurorii au facut imediat recurs la Curtea de Apel Constanta. Atunci, avocatul a depus trei acte medicale emise de Centrul Clinic de Urgente de Boli Cardiovasculare al MApN, unde Draica se afla internat pentru a fi operat pe cord. Instanta superioara constanteana a respins recursul Parchetului si a decis sa ii acorde inculpatului o perioada de libertate de trei luni pentru a-si rezolva problemele de sanatate.
Lupta cu creditorii
Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis in judecata fosta legenda a sportului romanesc, acesta a avut o gramada de necazuri cu creditorii care au ramas fara bani dupa ce una dintre societatile sale a dat faliment. El a fost acuzat ca si-a falimentat intentionat firma pentru a nu mai returna datoriile acumulate la numerosii creditori. Asa se face ca, la data de 13 octombrie 2000, instanta comerciala a Tribunalului a declansat procedura de reorganizare juridica a SC Dramex Constanta, proprietatea lui Draica, iar lichidator judiciar al societatii a fost numita firma "Contab Serv", care urma sa se ocupe de indeplinirea procedurilor legale in acest sens. Atunci si-au facut aparitia si alti creditori, catre care Draica acumulase datorii in suma de 20 de miliarde de lei vechi si doua milioane de dolari: BRD Constanta, Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului, RADET Constanta, RAJA Constanta, Banca Ion Tiriac, Electrica fli Euxin SA.  Ca la orice procedura de falimentare, au fost vandute activele societatiii, iar sumele obtinute au fost impartite creditorilor, dar banii nu au ajuns pentru toata lumea, asa ca fiecare a primit o suma mai mica decat cea pe care o datora Draica. Motiv pentru care a si fost actionat in instanta de catre AVAS Bucuresti.  Acesta a solicitat Tribunalului Constanta atragerea raspunderii patrimoniale a lui Ion Draica, administratorul societatii Dramex, solicitand totodata obligarea fostului campion la plata creantei care mai era de recuperat in suma de 1,2 milioane dolari. In plus, creditorul a considerat ca Draica a fraudat in mod intentionat persoanele juridice inscrise la masa credala, prin sustragerea sa de la indeplinirea obligatiilor financiare asumate. Creditorii banuiau, la acea vreme, ca falimentarea ar fi fost un act premeditat derulat prin redirectionarea resurselor financiare ale societatii catre un numar semnificativ de societati comerciale, toate apartinand grupului de interese Draica.
Pe de alta parte, Draica a mai fost acuzat ca ar fi folosit credite bancare, contractate cu dobanzi foarte mari prin supraevaluarea activelor societatii, in folosul altor firme administrate tot de el, printre care si societatea Alina Group, Draman, Beta Star si Viitoarea. Procesul penal s-a desfasurat in paralel cu cel civil, iar fostul campion de lupte greco-romane a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare. z

Citește totul despre:

Comentarii

loading...