Case pentru sinistratii din Oltina si Ostrov

Conducerea Consiliului Judetean Constanta (CJC), alesii judeteni si primari ai oraselor si comunelor s-au deplasat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Oltina si Ostrov, localitati afectate de inundatiile din primavara. Judetul Constanta a ...

Share

Constanta Cantaragiu 0 comentarii

31.07.2006 - 00:00
Conducerea Consiliului Judetean Constanta (CJC), alesii judeteni si primari ai oraselor si comunelor s-au deplasat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Oltina si Ostrov, localitati afectate de inundatiile din primavara. Judetul Constanta a primit prin hotarare de guvern peste 1200 mii RON pentru eliminarea efectelor inundatiilor cu care s-au confruntat localitatile riverane Dunarii.

Executivul a alocat, nominal, bani pentru orasele si comunele afectate de revarsarea apelor, in functie de evaluarea pe care au efectuat-o autoritatile locale impreuna cu reprezentantii institutiilor deconcentrate. La randul lor, consilierii judeteni au aprobat alocarea de fonduri administratiilor locale din sud-vestul judetului. La Oltina administratia locala a decis stramutarea gospodariilor din zona inundabila pentru a evita pe viitor producerea de pagube cu efecte dezastruoase pentru localnici. In afara de fondurile venite de la Guvern, Consiliul Judetean a alocat localitatilor afectate de inundatii sume importante pentru reconstructia locuintelor in care trebuie sa se mute cat mai repede familiile ramase fara adapost.

Solidaritate

Conducerea Consiliului Judetean Constanta, reprezentata de Nicusor Constantinescu, presedintele institutiei, membrii forului judetean si majoritatea primarilor au vrut sa evalueze situatia la fata locului. "Fiecare primar a ajutat Oltina cu ce a putut. Administratiile locale Valu lui Traian, Eforie, Cumpana au venit in sprijinul famiilor nevoite sa se stramute", a spus Nicusor Constantinescu. Alesii au fost interesati de stadiul lucrarilor in cartierul nou de la Oltina, situat pe terenul fostului IAS. Au fost descarcate 80 tone de piatra si alte 1800 tone de balastru, puse la dispozilie de CJC, ce vor fi folosite pentru asezarea temeliei celor 18 case. Marcel Dumitrescu, primarul Oltinei, a declarat ca materialele de constructie - fier beton, ciment, caramida - nu erau de nici un folos daca piatra nu ar fi ajuns la Oltina. Seful administratiei locale a spus ca in cateva zile vor fi demarate lucrarile de constructie in asa fel incat oamenii sa se poata muta in toamna in casa noua. Imobilele distruse amintesc insa de nenorocirea din primavara.

Bani de la CJC

Pentru Ostrov, localitate care a primit de la Guvern doar 30 milioane de lei pentru eliminarea efectelor inundatiilor (desi pagubele sunt estimate la cateva miliarde), urmeaza ca prin hotarare a CJ sa se aloce fondurile necesare achitarii materialelor de constructie pentru casele destinate sinistratilor. Conducerea CJC sustine ca este vorba de 800 miloane de lei, contravaloarea pentru BCA, cherestea, fier-beton, ciment, tabla usi si ferestre, necesare pentru ridicarea locuintelor. Deocamdata, containerele le asigura adapost familiilor ale caror case au fost distruse de ape, dar care spera sa nu petreaca iarna in locuintele improvizate. Administratia locala mai are in vedere consolidarea si reabilitarea mai multor case din localitate pentru care proprietarii nu dispun de sumele necesare efecuarii lucrarilor.

Citește totul despre:

Comentarii