13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCalitatea apelor uzate, in atentia Uniunii Europene

Calitatea apelor uzate, in atentia Uniunii Europene

Multe dintre cerintele pe care Romania trebuie sa le respecte pentru a putea adera la Uniunea Europeana sunt legate de calitatea apelor uzate. In ultima perioada se pune tot mai des accentul pe calitatea apelor uzate. In prezent, in tara noastra se fac de-abia primele eforturi pentru indeplinirea acestor cerinte. Un reputat specialist in domeniu, prof. dr. ing. Vladimir Rojanschi, membru in Comisia tehnico-stiintifica din cadrul Asociatiei Romane a Apei (A.R.A.), ne explica ce inseamna de fapt aceste cerinte.

– De ce este importanta, in prezent, tema calitatii apelor uzate?
– Controlul calitatii apelor uzate menajere sau industriale a fost, este si va fi o problema importanta in contextul protejarii mediului, al utilizarii durabile a resurselor de apa. In conditiile actuale, avand in vedere exigentele crescute privind protectia mediului, specifice spatiului Uniunii Europene, problematica calitatii apelor uzate ce se restituie in mediu capata noi valente, impune o noua viziune.
Recentul set legislativ, promovat in baza Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ne impune o politica activa, concreta, extinsa, pentru ca intr-un orizont de timp previzibil (2018 este termenul limita obtinut prin Tratatul de Aderare) sa rezolvam pe ansamblul tarii canalizarea si epurarea apelor uzate ale localitatilor.
Obiectivele de atins sunt deosebit de dificile, chiar provocatoare, avand in vedere starea actuala precara a canalizarii si epurarii apelor uzate din marea majoritate a localitatilor Romaniei. De exemplu, prin H.G. 352/2005 intreg teritoriul Romaniei a fost declarat zona sensibila. Conform acestui concept se impune ca toate localitatile mai mari de 10.000 locuitori echivalenti sa aplice epurarea avansata a apelor uzate menajere, adica retinerea azotului si fosforului (in procente de circa 70-80), substante responsabile de eutrofizarea accelerata a raurilor, lacurilor, litoralului Marii Negre. Daca ma intrebati cate astfel de statii de epurare avem in tara, sunt pus in dificultate; nu stiu daca o anume localitate se poate lauda ca a rezolvat aceasta problema.
Avem de facut un efort considerabil, nu numai material, nu numai uman, dar mai ales in domeniul schimbarii de mentalitate, de a intelege ca o sursa de apa utilizata trebuie sa fie restituita in natura la (cel putin) acelasi nivel de calitate.
– Cum monitorizeaza Uniunea Europeana indeplinirea obiectivelor mentionate?
– In actiunile mentionate anterior, Uniunea Europeana acorda un sprijin material semnificativ, prin promovarea unor programe ce s-au derulat sau se deruleaza (PHARE, MUDP, ISPA etc.), ori programe de coeziune sau de dezvoltare regionala, ce se vor activa dupa aderare. In paralel cu acest sprijin, au loc si verificari, control, monitorizare, pentru a constata evolutia, progresele, masura in care sunt respectate cerintele.
Monitorizarea este gandita a se realiza prin mai multe instrumente. Unul dintre ele ar fi un “self-monitoring”, un autocontrol pe care il realizam prin implementarea “Sistemului National de Monitoring Integrat al Calitatii Resurselor de Apa ale Romaniei” de care raspunde Administratia Nationala “Apele Romane”, operatorilor de apa/canal revenindu-le multiple sarcini. Totodata, anual se realizeaza rapoarte privind starea ecosistemelor acvatice din Romania, care se trimit si la institutiile competente ale Uniunii Europene. Rapoartele scot in evidenta progresele facute in directia atingerii starii de calitate “buna” si “foarte buna” a tuturor “corpurilor de apa” din Romania. Nerespectarea sau neinscrierea in conditiile asumate se va penaliza, penalizarile urmand a fi platite de statul roman, adica de noi toti!
– Care este rolul Asociatiei Romane a Apei in problematica mentionata?
– A.R.A. este in esenta o asociatie profesionala si patronala care reuneste reprezentanti ai marilor operatori de apa/canal din tara, producatori de utilaje, echipamente, aparatura etc. necesare domeniului, cadre universitare, consultanti, proiectanti. Recent s-au asociat, ca persoane fizice, si reprezentanti ai Administratiei Nationale “Apele Romane”. In problema controlului calitatii apelor uzate intervine latura profesionala a asociatiei, care se exercita, in special prin Comitetul Tehnico-Stiintific (C.T.S. – A.R.A.), structura ce include cele mai reprezentative personalitati universitare din centrele universitare ale Romaniei: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj. Totodata, prin C.T.S. – A.R.A. se asigura si participare cu consultanta de specialitate la elaborarea normativelor, instructiunilor, in general a reglementarilor secundare si tertiare, elaborate si aprobate de ministerele de resort, pentru a reprezenta interesele operatorilor de apa/canal.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă