Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cai arabi pursânge, la preţ de criză

Anul trecut. Herghelia Mangalia nu a reuşit să vândă decât trei cai la preţuri derizorii, în medie cu 2.500 euro per exemplar. Unica herghelie de pursânge arab din ţară va scoate la vânzare la ...

Share

Darius Martinescu 0 comentarii

17.02.2011 - 21:17

Anul trecut. Herghelia Mangalia nu a reuşit să vândă decât trei cai la preţuri derizorii, în medie cu 2.500 euro per exemplar.

Unica herghelie de pursânge arab din ţară va scoate la vânzare la sfârşitul acestei luni exemplare rare de cai. Pe 24 februarie este programată o licitaţie pentru 49 de cai pursânge arab, ponei şi semigrei. „Preţurile de pornire încep de la 2.000 lei şi ajung la maximum 10.000 lei cu TVA", a precizat directorul Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuţa. Nu este prima licitaţie organizată la Mangalia. Periodic, unitatea scoate la vânzare caii de rasă, care însă nu au căutare pe piaţa internă, ci merg la export. Chiar şi aşa, unitatea nu mai scoate cine ştie ce profit din comercializarea cailor. Anul trecut, Herghelia Mangalia nu a reuşit să vândă decât trei cai la preţuri derizorii, cu un preţ mediu de 2.500 euro per exemplar. În 2009 unitatea a comercializat 32 de exemplare.

Dificultăţile financiare au determinat Direcţia Silvică - filiala Constanţa, în subordinea căreia funcţionează herghelia, să adopte o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Astfel, pe lângă ofertele avantajoase la vânzările de cai, direcţia a decis ca herghelia să îşi asigure din surse proprii cantităţile de hrană necesare pentru animale în acest an. „Am semănat 100 hectare de orz, cantitate suficientă să asigurăm hrana tuturor cailor", a menţionat directorul Direcţiei Silvice Constanţa, Valentin Neagu.

Herghelia Mangalia deţine 550 de hectare în sudul litoralului, o parte din această suprafaţă fiind destinată exclusiv cultivării furajelor pentru animale. Revenind la licitaţiile pentru caii de rasă, principalii clienţi ai Hergheliei Mangalia provin din Ungaria, Italia şi lumea arabă. Clienţii externi cumpără atât exemplare de rasă, care evoluează în competiţii, cât şi cai pentru agrement.


Citește totul despre:

Comentarii

loading...