27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialBugetele locale, la mana statului

Bugetele locale, la mana statului

Consiliul Local si Consiliul Judetean Constanta primesc in fiecare luna o parte din impozitul pe venit destinat bugetului de stat, incasat la nivelul unitatii administrativ-teritoriale. Incepand cu luna februarie 2005, bugetele locale primesc 47%, fata de cota de 36% aplicata pana in ianuarie 2005 inclusiv. Bugetului propriu al Consiliului Judetean i se aplica o cota de 13% (fosta cota de 10%), iar 22% se aloca intr-un cont distinct pe seama Consiliului Judetean, pentru echilibrarea bugetelor locale (fosta cota de 17%). Pe langa aceste sume, pentru finantarea unor cheltuieli publice si pentru echilibrarea bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale, prin Legea bugetului de stat se aproba sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pe ansamblul judetului. Cuantumul sumelor alocate fiecarui judet este prevazut in Legea bugetului de stat.

Bani pentru cofinantari

Metodologia privind repartitia sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale (atat pentru cele din bugetul de stat, cat si pentru cele din cota de 22% aflata la dispozitia Consiliului Judetean) prevede ca din suma respectiva, in primul rand, se retine o cota de 25%, care se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta de 75% se repartizeaza pe comune, orase, municipii, prin hotarare a Consiliului Judetean, dupa consultarea primarilor si cu asistenta tehnica de specialitate a Directiei Generale a Finantelor Publice. Repartizarea se face in functie de patru criterii: capacitatea financiara calculata in baza impozitului pe venit incasat pe locuitor, in proportie de 30%; suprafata unitatii administrativ-teritoriale, in proportie de 30%; populatia unitatii administrativ-teritoriale, in proportie de 25%; alte criterii, stabilite prin hotarare a Consiliului Judetean, in proportie de 15%, criterii care sa asigure cu prioritate sustinerea programelor cu finantare externa care necesita cofinantare locala. Aici sunt incluse, de exemplu, programele SAPARD.

Previziuni de 500 miliarde lei

La data de 30 iunie 2005, pentru anul in curs, suma repartizata judetului Constanta prin legea bugetara anuala este de 219,784 miliarde lei vechi (ROL). Un sfert a fost alocat bugetului propriu al judetului (adica 54,946 miliarde ROL), iar 75% (adica 164,838 miliarde lei), rezultate prin diferenta, au fost distribuite unitatilor administrativ-teritoriale. Repartitia sumelor s-a facut prin HCJ 263/22.12.2004.
Suma repartizata Consiliului Judetean Constanta prin aplicarea cotei de 22% este de 258,915 miliarde ROL. La nivelul anului 2005, specialistii au estimat pe intregul judet suma de 508 miliarde ROL. Din cota de 25% s-au alocat bugetului propriu al judetului 78,360 miliarde ROL, iar din cota de 75% s-au alocat bugetelor locale 156,713 miliarde ROL.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...
Ultima oră
Pe aceeași temă