7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBucurestiul baga adanc mana in buzunarul Constantei

Bucurestiul baga adanc mana in buzunarul Constantei

Cele mai importante societati comerciale din judetul Constanta vor face, incepand cu 1 iulie, toate viramentele la Trezoreria Bucuresti. Intra in aceasta categorie intreprinderi din domeniul portuar, petrolier, alimentar, al serviciilor sau comertului. Ele vor fi administrate de catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (D.G.A.M.C.) din cadrul A.N.A.F. Decizia a fost luata prin Ordinul 343/2005, emis de Ministerul Finantelor Publice, “pentru cresterea eficientei administrarii marilor contribuabili si in scopul imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare”. “Socotelile” vor fi facute la Bucuresti pentru contribuabilii care au o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 500 miliarde lei, precum si pentru societatile monitorizate de F.M.I. sau rezultate din divizarea acestora pe parcursul anului trecut. “Miscarea de trupe” a inceput inca de la 1 aprilie, cand la D.G.A.M.C. au trecut 187 de societati din Bucuresti si judetul Ilfov.

Economia Constantei ramane fara “cireasa de pe tort”

Constanta se pregateste cu cele mai importante societati comerciale ale sale, care aduc peste jumatate din incasarile bugetare. Daca initial era vorba numai de aproximativ 20 de firme, in noile anexe trimise de minister Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta sunt cuprinse 35 de societati.
Cele mai importante dintre ele sunt, in ordinea in care apar in documentul emis de minister, Rompetrol Rafinare, Dobrogea Grup, Argus, Santierul Naval Constanta, Regia Autonoma Judeteana de Apa, Chimpex, Oil Terminal, Vitivinicola Basarabi, Avicola, C&D Impex Trading, Petroconst, Tornado Sistems, Black Sea Suppliers, Daewoo-Mangalia Heavy Industries, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime, Polaris M. Holding, Tomini Trading, Filiala de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Dobrogea, Casino Paris si Rompetrol Petrochimicals.
Orice top economico-finaciar situeaza aceste societati pe primele locuri in ceea ce priveste cifra de afaceri, venitul brut obtinut din exploatare sau forta de munca angajata. Printre societatile care vor ramane in administrarea DGFP Constanta se numara C.N.M. Petromin, Romline, Comvex, Mamaia S.A., Romned Port Operator, Minmetal si Socep.

Nu scapa nimeni!

Ordinul ministrului Finantelor prevede, la articolul 3, ca toate societatile bancare, societatile de asigurare, societatile de investitii financiare si societatile comerciale organizatoare de jocuri de noroc tip cazinou nou-infiintate trebuie trimise spre administrare D.G.A.M.C., in termen de 10 zile de la inregistrarea sau autorizarea lor. Ordinul M.F. precizeaza ca, odata intrate in administare centrala, firmele vor ramane in aceasta postura cel putin 4 ani, perioada in care trebuie sa se constate ca nu mai indeplinesc criteriile de selectie! O data cu societatile din judetul Constanta, la 1 iulie vor trece in administrarea D.G.A.M.C. alti 312 mari contribuabili din 19 judete ale tarii. Ultima etapa va avea loc la 1 octombrie, cu 444 de firme, din 21 de judete. In total, marii contribuabili preluati de A.N.A.F. asigura in prezent 70% din veniturile colectate la bugetul general consolidat.

Decizie birocratica

Decizia Ministerului Finantelor este pur birocratica si nu are menirea sa duca la imbunatatirea gradului de colectare a veniturilor Ð sarcina prioritara a ministerului, cel putin din perspectiva scaderii acestor incasari, prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Autoritatile financiare locale pot urmari, fara indoiala, mai bine contribuabilii din judet, distanta fiind un impediment greu de depasit. Unul dintre efectele imediate ale Ordinului 343 este ca judetul Constanta nu va mai fi pe locul II pe tara in ceea ce priveste contributiile la venitul statului. Elena Damian, director executiv adjunct in cadrul D.G.F.P. Constanta, departamentul Activitatea de Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului, ne-a declarat insa ca prin aceasta masura nu se pierd defalcarile pe impozitul pe venit, care se va plati tot la D.G.F.P. Constanta. In acest fel se pare ca bugetele administrate de Primarie si Consiliul Judetean, de exemplu, nu vor avea de suferit. Nimeni nu garanteaza insa ca birocratia si coruptia nu vor creste exponential.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă