15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBucureştiul, cel mai zgomotos oraş din România

Bucureştiul, cel mai zgomotos oraş din România

În oraşele mari, zgomotul din timpul zilei depăşeşte 80 de decibeli, în condiţiile în care valorile optime se situeaza în jurul valorii de 50. Dintre oraşele României, Bucureştiul este cel mai poluat oraş din punct de vedere al zgomotului, iar blocurile cu ieşire la bulevarde si apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse.

În plus, Capitala are şi cea mai mare pondere din populaţie expusă la poluarea fonică, conform datelor centralizate la nivel european. Calculul acestui tip de poluare are la bază raportul dintre numărul de locuitori dintr-un oraş expuşi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) şi numărul total de locuitori ai oraşului, înmulţit cu 100.

“La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică”, a spus Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, cel mai important auditor român în domeniul măsurăriilor acustice.

În urma măsurătorilor efectuate în aproximativ 250 de puncte fixe în Bucureşti, cele mai poluate zone ale capitalei, din punct de vedere fonic, sunt Bulevardul Magheru, Zona Olteniţei, Bulevardul Ferdinand, Ghencea şi Pantelimon

“Cele mai expuse la zgomot sunt clădirile cu ieşire la marile bulevarde şi apartamentele de la etajele inferioare. În spatele blocurilor de la bulevarde, indicii de disconfort fonic sunt mult mai mici. Unele dintre cele mai liniştite străzi din Bucureşti le putem întâlni în spatele blocurilor din Drumul Taberei, Rahova, 1 Mai sau în cartiere ca Primăverii şi Giuleşti. Din păcate, locuitorii din marile aglomerări urbane nu sunt sensibilizaţi asupra pericolelelor pe care le prezintă poluarea fonică pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii. Zgomotul accentuează problemele cardiace, crează stări de nelinişte şi agresivitate, insomnii”, a explicat Lazarovici.

În topul celor mai poluate oraşe din ţară se numără Constanţa, Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti, Galaţi şi Timişoara. La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi.

Valorile limită din timpul zilei, acceptate de legislaţia în vigoare în România, pentru zonele rezidenţiale, sunt până în 50 db(A). În zona aeroporturilor, străzilor principale şi căilor ferate de 70 db(A), iar în sectoarele industriale de 65 db(A).

Până la jumatatea lui 2012, 25 de oraşe din România, toate cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, trebuie să prezinte autorităţilor europene hărţile de zgomot. Precedentul termen de auditare a fost sfârşitul lui 2007, referindu-se doar la oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara).

Directivele europene prevăd ca, până la finele anului viitor, toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice. Legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare cinci ani, aici intrând în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau şantierele navale.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă