7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBreviar medical

Breviar medical

Un nou medicament impotriva durerii

In cadrul Congresului de Reumatologie a fost lansat un medicament de ultima generatie destinat combaterii durerii – etoricoxib (ARCOXIA). Participantii la manifestarea stiintifica au avut prilejul sa afle ca dispun acum si in Romania de o noua arma impotriva acestui extrem de neplacut si de raspandit simptom – durerea. Noul medicament se recomanda prin cateva proprietati de exceptie: eficacitate inalta pe toate tipurile de durere comuna, actiune rapida (24 de minute) si prelungita (24 de ore), mod simplu de administrare (un comprimat/zi) si, nu in ultimul rand, pret accesibil (2,6 RON pe zi, in regim compensat).

Puterea antiseptica si tonica a cuisoarelor

Aceasta planta aromata are proprietatea de a sustine forta uterului in timpul nasterii – sustine dr. Martina Klimt. Aceasta spune ca sunt bune in ultimele luni de sarcina, punandu-se in supe. Cuisoarele sunt si vermifuge, antiseptice si stimuleaza stomacul. Se folosesc puse intr-o ceapa fiarta in supa; pot sa fie pisate si presarate deasupra unor preparate culinare.
Puterea antiseptica si tonica a cuisoarelor permite folosirea lor la inceput de gripa si in diferite stari febrile: la o cana de apa clocotita se pun 5-6 cuisoare, 4-5 bractee de tei, putina scortisoara, 5-6 muguri de brad. Se lasa sa se infuzeze timp de zece minute, dupa care se strecoara. Se adauga o lingura de miere de brad. Se beau doua-trei cani pe zi.
Cuisoarele sunt folosite in retete cosmetice datorita puterii lor antiseptice. Pot fi folosite in baile de plante pentru parul gras. Cuisoarele singure sau asociate cu alte aromatice sunt folosite in cazul multor retete culinare. Se intrebuinteaza la sosuri, tocane, varza acra, diferite ciorbe, dar si la faimosul rasol, care fara ele ar fi doar o carne fiarta.

Apararea sanatatii animalelor in zonele inundate

Imaginile apocaliptice transmise de televiziunile nationale si internationale din judetele inundate surprindeau de fiecare data oameni ingroziti de furia apelor si animale: caini, porci, pasari de curte urcate pe acoperisurile caselor sau ramase pe o limba de pamant, dar si cadavre de animale ce pluteau la suprafata apei ucigase. De fiecare data cand un jurnalist se afla in dialog cu cei napastuiti, acestia cu lacrimi in ochi declarau ca apa le-a furat munca lor de-o viata, enumerand mai intai vaca, oile, porcii, pasarile…
Autoritatea Veterinara Nationala, prin specialistii veterinari de la judete, a reusit sa salveze “animale sinistrate” si sa organizeze impreuna cu cei de la primarii echipe de colectare a cadavrelor de animale si pasari, cadavre acoperite de malul gros ramas dupa retragerea apelor. In zonele unde apele se retrag, dupa colectarea, dezinfectia suprafetei si recoltarea furajelor si uscarea lor sunt date in furajare. Autoritatea Veterinara Nationala organizeaza campanii de vaccinari la bovine si ovine, antipestoase aviare si antirabic la carnasiere. Primariile vor reactualiza in fiecare localitate “puturile seci” o data cu reabilitarea drumurilor si a retelelor de utilitati.

Finala “Open Air Summer Concerts”

Finala competitiei “Open Air Summer Concerts” 2005 are loc astazi, 8 octombrie, de la ora 19, la Sala “Elvira Popescu” a Institutului Francez. Finalistii sunt: Laura Chihaia – pian, Andrei Tudor – vioara, Ana Mirescu – soprana, Vladislav Panus – nai, Vlad Mirita – tenor, Madalina Tudose – violoncel. Dintre ei se vor alege doi castigatori, unul premiat de juriu, celalalt de public. Ambele premii vor fi acordate de ABB Romania. Finalistii au fost desemnati in urma celor cinci concerte in aer liber organizate de Asociatia Culturala “Unisono” la Izvorani, langa Snagov, din iunie pana in luna septembrie a acestui an. Finala concursului va fi completata de recitalul laureatei editiei de anul trecut a concursului, soprana Laura Nicorescu, acompaniata la pian de Alexandru Petrovici.

Capitala are 24.000 de someri inregistrati

La 1 octombrie 2005 Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca avea inregistrati 23.814 someri in plata si neindemnizati, din care 12.996 femei. Doar 8.266 someri primeau indemnizatii lunare. La 28 septembrie a.c. au fost comunicate 1.305 locuri de munca vacante, din care 69 specialisti cu studii superioare, 407 cu studii medii, 410 muncitori calificati si 419 muncitori necalificati. La 1 octombrie a.c. rata somajului a inregistrat 2,77%, una dintre cele mai mici comparativ cu rata medie care este aproape dubla.

Cele mai citite

România și-a aflat adversarele de la Campionatul European de handbal feminin. Cum arată grupa tricolorelor

Naționala de handbal feminin a României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei, la Campionatul European care va...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă