12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Breviar

Reincep vanzarile de sticle si borcane

Magazinele care nu vor cumpara sticle si borcane de la populatie vor fi amendate cu sume cuprinse intre 30 si 60 milioane lei, a decis Guvernul prin HG 621/2005 privind gestionarea ambalajelor. Agentii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze cumparatorului valoarea ambalajului restituit, platita de acesta la achizitionarea produsului ambalat, a stabilit Guvernul. Aceasta obligatie se limiteaza la produsele comercializate de agentul economic in cauza. Amenzile pot fi aplicate de personalul imputernicit al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului si al Ministerului Mediului.

Finantari nerambursabile prin selectie publica

Guvernul a aprobat organizarea Administratiei Fondului Cultural National, institutie care va finanta actul de cultura in conditii de concurenta si transparenta. Administratia va avea personalitate juridica, va functiona in subordinea Ministerului Culturii si va fi condusa de un director numit prin ordin al ministrului de resort. Nu vor putea fi membri ai conducerii noii institutii: urmaritii penal, cei care fac parte din conducerea operatorilor culturali care au solicitat ori au beneficiat de finantari nerambursabile din Fondul Cultural National, cei care dezvaluie (fara drept) informatii despre activitatea specifica si nici cei care au diverse interese legate de aceste finantari. Administratia Fondului Cultural National va fi unica instiutie, la nivel national, care va colecta si va gestiona sumele destinate finantarilor nerambursabile, acordand finantari pe baza de selectie publica de oferte.

Maximum 500 de posturi la Teatrul National

Teatrul National "I.L. Cara-giale” din Bucuresti va functiona cu un numar de maximum 500 de posturi si va putea derula programe de studiu si cercetare cu universitatile de profil, a decis Executivul. Institutiei i se garanteaza totodata deplina autonomie in stabilirea si realizarea repertoriului, a proiectelor, precum si a programelor cultural-artistice proprii.

Pregatire psihopedagogica intensiva pentru profesori

Licentiatii facultatilor si absolventii studiilor universitare de master pot preda in invatamantul preuniversitar numai daca au acumulat 30 de credite transferabile din programul de pregatire psihopedagogica oferit de catre departamentele de specialitate acreditate, prevede o noua hotarare de guvern.
Definitivarea in invatamantul preuniversitar si ocuparea posturilor didactice din invatamantul superior vor fi posibile numai pestru cei care au acumulat 60 de credite transferabile in programul de pregatire psihopedagogica. Diploma de licenta in domeniul stiintelor educatiei va conferi posesorilor ei dreptul de a ocupa posturi didactice, dar numai daca in timpul ciclului de studii de licenta au obtinut 60 de credite in domeniu.

Codul numeric personal, pe talonul de pensie

Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti solicita tuturor pensionarilor care nu au inscris pe talonul de pensie codul numeric personal sa transmita de urgenta o copie a actului de identitate si numarul dosarului de pensie. Acestea pot fi depuse la casele locale de pensii in zilele de luni, marti si joi, intre orele 9 si 19, iar miercuri si vineri, intre orele 9 si 17. Pensionarii pot transmite aceste date caselor de pensii si prin intermediul serviciilor postale, nefiind necesara deplasarea la ghisee, sau pe adresa de e-mail cpmb@cnpas.org. Casa Locala de Pensii Sector 1 Ð Bdul Lacul Tei nr. 17, Casa Locala de Pensii Sector 4 Ð str. Sf. Ecaterina nr. 56, Casa Locala de Pensii Sector 5 Ð str. Gradina cu Cai nr. 1, Casele Locale de Pensii ale sectoarelor 2, 3 si 6 Ð Calea Vitan nr. 6. Relatii suplimentare se pot obtine la tel. 326.05.56.

Controale in toate barurile de noapte

Amenzi contraventionale de peste 40 de milioane de lei si cinci avertismente scrise au fost primele rezultate ale controlului efectuat de Politia Comunitara a sectorului 2 in diverse baruri si restaurante cu program de noapte. Verificarile s-au efectuat la 15 unitati din cartierele Basarabia, Pantelimon si Mihai Bravu si s-a constatat ca programul de functionare era depasit, in unele cazuri, cu mult peste cel stabilit legal, iar bauturile alcoolice erau oferite spre consumatie fara documente de provenienta, fapte care au fost sanctionate. Inspectorii Politiei Comunitare a Sectorului 2 au mai depistat depasiri ale zgomotului produs de incintele acustice, fapt care ducea la deranjarea locuitorilor din imediata apropiere. Un alt aspect vizat de control a fost identificarea minorilor care consuma bauturi alcoolice si practica jocuri de noroc, ambele fapte fiind pasibile de sanctiuni contraventionale ce se aplica patronilor de localuri.
Din aceasta saptamana, inspectorii Politiei Comunitare a sectorului 2 au inceput o ampla actiune de verificare a tuturor celor aproximativ 40 de unitati de alimentatie care isi desfasoara activitatea pe timpul noptii.

Expozitie de fotografii ale copiilor institutionalizati

Sapte copii din sistemul de protectie sociala a sectorului 2 vor expune de astazi, ora 11, o serie de fotografii realizate sub indrumarea artistului olandez Rob Houkes. Expozitia a fost amenajata la Galeria “Dialog Vizual” din cadrul Primariei sectorului 2. Micii fotografi amatori, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, elevi cu rezultate deosebite la invatatura, vor arata vizitatorilor 40 de instantanee alb-negru, realizate pe strazile Bucurestiului, in Parcul Cismigiu, Parcul Circului, Parcul Herastrau, Gradina Botanica etc. Toti artistii vor primi din partea edililor si a fotografului olandez Rob Houkes diplome de participare la atelierul fotografic, prin care le este recunoscuta incercarea si ambitia de a se initia in arta fotografica. Expozitia este deschisa, zilnic, tuturor vizitatorilor, pana in data de 25 iulie.

Locuri speciale pentru vanzarea pepenilor

Comerciantii de pepeni din sectorul 4 au la dispozitie mai multe locuri stabilite de Administratia Pietelor unde isi pot vinde marfa. In pietele Progresul, Covasna si Aparatorii Patriei au fost amenajate spatii corespunzatoare pentru derularea comertului de sezon.
In Piata Sudului nu au fost stabilite astfel de locuri, deoarece aici spatiul comercial este insuficient si este supus unui plan de resistematizare si modernizare. Pentru a obtine dreptul de a comercializa in pietele din sectorul 4, negustorii au prezentat la Administratia Pietelor o copie dupa certificatul de producator, vizat de primarul localitatii din care provin, unde sunt inscrise numele producatorilor, precum si o copie dupa cartea de identitate.
"In Piata Progresul am aranjat o suprafata de 60 de metri patrati, ingradind-o cu un gardulet metalic, unde sunt depozitati pepenii. Fiecare dintre cei 12 comercianti are la dispozitie cate opt metri patrati, pentru care a platit o taxa de 56.000 lei (5,6 lei) pe zi. De asemenea, le-am pus la dispozitie, cu chirie, cantarele pietei, care sunt verificate la metrologie”, a declarat Nicolae Marinescu, administratorul pietei.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă