10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Breviar

PD si-a stabilit observatorii in Parlamentul European

Membrii Biroului Permanent National al PD, care s-a intrunit intr-o formula restransa la Cluj-Napoca, au stabilit numele parlamentarilor care vor reprezenta partidul in Parlamentul European. Daca liderii Partidului Popular European vor accepta, democratii ar urma sa isi desfasoare activitatea in cadrul acestei formatiuni.
Presedintele interimar al PD, primarul Emil Boc, a prezentat intr-o conferinta de presa lista observatorilor. Este vorba de deputatul Roberta Anastase, de senatorul Maria Petre, de deputatii Monica Iacob-Ridzi si Marin Jean Marinescu si de senatorul Radu Tarlea.

Peste 50 de localitati din Bihor, amenintate de inundatii

Echipe de control din cadrul Inspectoratului Teritorial in Constructii (ITC) Bihor au ajuns la concluzia, in urma unor verificari efectuate la digurile din judet, ca multe dintre lucrari au nevoie de interventii urgente. Printre acestea se numara indiguirea raului Crisul Repede pe un sector de 35 de kilometri intre municipiul Oradea si frontiera. Totodata, lucrari de consolidare mai sunt necesare si la barajele Asou, Ciutelec, Cristur, Irina, Miersig, Sannicolaul de Munte, Ucuris I si II, Uliceacul de Munte. Specialistii sunt de parere ca este necesara finalizarea lucrarilor anti-inundatii la acumularile de la Dragesti si Hidis, amenajarea cursului superior al Crisului Negru, dar si lucrari la digul Taut – Ant de pe Crisul Negru unde s-au descoperit infiltratii in structura digului. Totodata, digul canalului colector Crisul Repede – Crisul Negru are nevoie de interventii urgente.

Circulatia din Medias, paralizata din cauza unei ploi torentiale

O ploaie torentiala a afectat, sambata seara, intre orele 19.00-20.00, circulatia rutiera pe mai multe strazi din municipiul Medias (judetul Sibiu) si pe DN 14B, soseaua care leaga aceasta localitate cu orasul Tarnaveni. Apa cazuta a suprasolicitat canalele de scurgere si a inundat strazile orasului. De asemenea, au fost antrenate aluviuni de pe versantii situati in dreapta Tarnavei Mari, iar strazile din zona s-au transformat pentru cateva zeci de minute intr-un adevarat lac. Dupa ce s-au retras, apele au lasat in urma o cantitate mare de aluviuni si resturi vegetale antrenate de pe versantii din zona. Echipele de salubritate ale Primariei au reusit, insa, sa degajeze, in scurt timp, strazile, iar situatia a revenit la normal.

CFR Cluj a debutat cu dreptul in cupele europene

CFR Cluj a castigat cu scorul de 3-2 meciul disputat acasa in compania lituanienilor de la FC “Vetra” Vilnius. Cele doua echipe s-au intalnit in primul tur al Cupei UEFA Intertoto. Patru din cele cinci goluri au fost marcate in primele 20 de minute. In minutul 2, Kiss a centrat de pe partea stanga, iar Tilinca a marcat. In minutul 9, lituanienii au egalat prin Sernas. Dupa doar un minut, Panin a fost faultat in careul lituanienilor, arbitrul a dictat lovitura de la 11 metri, iar Anca a marcat pentru 2-1. In minutul 12, Tilinca a majorat scorul la 3-1. Lituanienii au micsorat din diferenta in minutul 85, cand Arturas Stesko a inscris pentru scorul de 3-2. Antrenorul CFR Cluj, Aurel Sunda, pastreaza sperante mari de calificare in turul al doilea.

Noua conducere a PRM Arad face recensamantul membrilor fideli

Presedintele interimar al PRM Arad, senatorul Aurel Ardelean, a facut o serie de vizite la organizatiile din judet pentru a vedea cati membri au parasit partidul pentru a se inscrie in noua formatiune politica infiintata de Corneliu Ciontu. Potrivit celor declarate de parlamentar, situatia din organizatiile locale este buna, neinregistrandu-se plecari masive din filiala.
“Tot mai multi membri si presedinti de organizatii imi confirma ca nu vor parasi partidul condus de presedintele Corneliu Vadim Tudor. In timpul vizitei efectuate in comuna Almas am constatat ca organizatia PRM de aici a ramas intacta. De asemenea, cele din localitatile Cil, Radesti si Joia Mare au ramas fidele partidului condus de Vadim”, a spus Ardelean.
Noua conducere a filialei PRM a mai vizitat si organizatiile din Santana, Olari, Zarand, Pancota, unde a discutat cu membrii de partid despre problemele cu care se confrunta. Aceste vizite au avut loc dupa afirmatiile conform carora fostul presedinte al organizatiei judetene a partidului, Gheorghe Feies, a declarat ca aproximativ 90-95 la suta dintre membri au parasit sau vor parasi PRM pentru a se alatura formatiunii conduse de Ciontu. Potrivit celor declarate de prim-vicepresedintele filialei, Adrian Muresan, in perioada imediat urmatoare se va incerca reorganizarea activitatii in teritoriu. “Din datele pe care le avem noi, aproximativ 35 de de organizatii din judet, din cele 70 existente, au anuntat ca raman in continuare in PRM. Vrem sa vedem cine a plecat si cine a ramas, deoarece sunt multi cei care spun ca vor sa ramana in acest partid, iar unii au confirmat deja ca nu pleaca”, a spus Muresan. In urma cu doua saptamani, intreaga conducere a organizatiei judetene a demisionat din partid pentru a se alatura formatiunii conduse de Corneliu Ciontu, exclus din PRM. Totodata, a parasit partidul lui Vadim si deputatul aradean Bogdan Cantaragiu.

Raul Mures este sufocat de amoniu si azotat

Inspectorii din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) constata saptamanal depasiri ale cotelor unor substante chimie in apele raului Mures in aval de municipiul Targu-Mures, insa pana acum amenzile au fost aproape inexistente. Aceasta, deoarece, potrivit sefului agentiei din judet, Danut Stefanescu, sanctiunile trebuie aplicate de Garda de Mediu.
Totusi, APM emite saptamanal buletinele informative, ultimul dintre ele, facut public la sfarsitul saptamanii trecute, indicand din nou combinatul “Azomures” si statia de epurare de la Cristesti ca principale surse de poluare ale raului. Astfel, potrivit specialistilor, in amonte de Targu-Mures s-a inregistrat un singur caz de poluare a apelor de suprafata cu substante organice, valoarea inregistrata fiind de 11,4 miligrame la litru, fata de 10,0 mg/l admis. De asemenea, la statia de analiza de la Cipau, situata in aval de combinatul chimic “Azomures” si statia de epurare de la Cristesti, Muresul a fost poluat in trei cazuri cu ioni de amoniu, a caror concentratie maxima admisa de 1,0 mg/l a fost depasita inregistrandu-se 1,35 mg/l. In alte sase cazuri s-au inregistrat valori mult peste maxima admisa la ionii azotati, cu 4,4 mg/l mai mult decat prevede legislatia in vigoare. In aval de Targu-Mures au fost depasite si concentratiile maxim admise ale substantelor organice in apa raului Mures.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă