7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Breviar

Burse in mediul rural

Ministerul Educatiei si Cercetarii va acorda incepand cu anul universitar 2005-2006 burse de studiu pentru studentii din mediul rural. Reprezentantii ministerului estimeaza ca in acest an universitar peste 13.000 de studenti din mediul rural vor beneficia de aceste burse. Valoarea unei burse este de 3,5 milioane de lei vechi si se va acorda lunar. Conditia pentru a beneficia de aceste burse, care se pot cumula si cu altele, este ca studentul sa se oblige sa lucreze tot in mediul rural dupa terminarea facultatii in domeniul in care s-a specializat. Perioada de timp trebuie sa fie egala cu cea pe parcursul careia a beneficiat de bursa. De asemenea, studentii trebuie sa urmeze cursurile de zi ale unei facultati acreditate, sa nu aiba restante si sa nu fie pusi in situatia de a repeta un an universitar. In cazul in care dupa finalizarea studiilor acestia refuza sa profeseze in mediul rural, trebuie sa restituie integral sumele de care au beneficiat sub forma de bursa.

Istoria Dobrogei in fotografie

Muzeul de Arta Constanta a gazduit in cursul serii de vineri, 15 iulie, lansarea albumului monografic “Dobrogea – drumuri si popasuri in Tara Soarelui”, realizat de Mihail Serbanescu. “Imaginile sunt rodul ultimilor trei ani de munca, insa am folosit si o serie de imagini de arhiva reprezentand litografii, fotografii de familie deosebit de interesante din perioada interbelica, ilustrate de epoca. Am incercat practic sa redescopar Dobrogea si Constanta de alta data, care a avut o istorie fascinanta”, a declarat fotograful Mihail Serbanescu. Fotografiile vechii Dobroge au constituit punctul de plecare al cercetarii artistice. “Sunt peste 850 de imagini pe care le-am surprins cu aparatul de fotografiat la sol, din aer sau de pe mare. Timp de trei ani am colindat satele dobrogene de la Dunare, am inregistrat imagini ale siturilor arheologice, manastirilor si cetatilor antice din sudul si nordul Dobrogei, din Histria, Adamclisi. Sunt imagini foarte interesante care incearca sa reconstituie imaginea Dobrogei pana in zilele noastre”, a mai precizat autorul albumului monografic.

Restaurant inchis

Din cauza conditiilor mizere de functionare un local a fost inchis de politistii constanteni si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Turism. Ca urmare a unor sesizari primite la politia orasului Eforie privind existenta unor nereguli constatate de turisti la Hanul Rustic din statiune, lucratorii de politie si reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism au efectuat o verificare iar in urma acesteia s-a constatat ca unitatea respectiva functiona cu incalcarea normelor igienico-sanitare in bucatarie, bar, restaurant si grupurile sanitare. Pentru ca administratorul societatii, Ion B., nu se afla la prima abatere de acest gen oameni legii au dispus retragerea certificatului de clasificare a unitatii si interzicerea desfasurarii activitatii.

Accidentata grav

O fetita se zbate intre viata si moarte dupa ce a fost lovita in plin de un autoturism. Tragicul eveniment rutier a vut loc ieri dimineata, in jurul orei 11.00, in localitatea Culmea. Lucratorii Politiei Rutiere au declarat ca din cercetarile efectuate la fata locului a reiesit ca micuta se juca pe trotuar cu mai multi copii si la un momen dat a intrat pe partea carosabila. Ana Maria E., in varsta de 7 ani, a iesit, din pacate, exact in fata unui autoturism. Soferul acestuia nu a mai putut face nimic pentru a evita impactul. Ea a fost transportata de o ambulanta la Spitalul Clinc de Urgenta Constanta. Dupa efectuarea analizelor Ana Maria a fost internata in sectia de terapie intensiva pediatrie. Ieri seara, un elicopter al Ministerului de Interne a preluat minora ranita si a transportat-o la Bucuresti pentru interventie chirurgicala complexa.

Cec fara acoperire

Un administrator este cercetat de politistii constanteni dupa ce a emis o factura fara a avea bani in cont. Serviciul de Investigare a Fraudelor o cerceteaza in stare de libertate pe Georgeta N., in varsta de 47 de ani, din Constanta, administrator al unei societati comerciale, care la data de 28 martie a.c. a emis o fila cec pentru achizitionarea de marfuri de la o societate din Pascani fara a avea disponibil in cont si fara completarea elementelor esentiale prevazute. Prejudiciul a fost recuperat in totalitate. Totodata, lucra torii aceluiasi serviciu ii cerceteaza in stare de libertate pe Asan I. si Suliman S., ambii din Mangalia, care transportau cu un autoturism in zona punctului vamal Vama Veche un numar de 150 sticle cu whisky si votca import si 145 de cartoane cu tigari fara timbru pentru care nu au putut prezenta documente legale de provenienta sau chitante vamale. Bunurile in valoare de 12.000 lei au fost confiscate iar cei doi s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunii de contrabanda.

Batran batut

Un batran a ajuns pe patul de spital din cauza ca a stropit un tanar cu apa. Politistii din localitatea Ovidiu au declarat ca il cerceteaza in stare de libertate pe Lucian F., in varsta de 15 ani, din localitate, sub aspectul comiterii infractiunii de vatamare corporala grava. El este acuzat ca in timp ce se afla pe malul lacului Siutghiol l-a lovit cu pumnul in fata pe Neculai D., in varsta de 78 de ani, pe motiv sa nu il mai stropeasca cu apa. Transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta, batranul a ramas internat cu diagnosticul de traumatism cranian. In urma interventiei chirurgicale suferite acesta si-a pierdut simtul vazului la ochiul stang. Cercetarile in acest caz continua pentru stabilirea imprejurarilor in care a avut loc acest incident.

Marinar ranit

Un marinar ucrainean a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta in conditii misterioase. In varsta de 29 de ani, el a ajuns la spital cu un umar dislocat, traumatism suferit in imprejurari inca necunoscute. Cadrele medicale ale spitalului au declarat ca Alexander Rybalko este de pe nava Leon, sub pavilion Panama, acostata in portul Constanta, dar ca in momentul in care a fost accidentat se pare ca acesta se afla in oras. Personalul medical a mentionat ca marinarul se afla in stare avansata de ebrietate si prezenta un traumatism la umar si brat. Dupa primirea ingrijirilor medicale si efectuarea investigatiilor el a ramas internat in Sectia de Ortopedie iar politistii au demarat o ancheta pentru stabilirea imprejurarilor in care marinarul s-a accidentat.

Torta umana

Un barbat a ajuns in stare grava la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta dupa ce i-a explodat un tub de spray in fata. In varsta de 36 de ani, din localitatea Valu lui Traian, Ion V. a adunat mai multe deseuri in fata magazinului si le-a dat foc. Din pacate, el nu a observat ca printre resturi se afla si un spray cu insecticid. La scurt timp dupa ce a dat foc deseurilor acesta a explodat, Ion fiind cuprins de flacari. Transportat la spital cu ajutorul unei ambulante, dupa efectuarea investigatiilor medicale si acordarea ingrijirilor de urgenta victima a fost internata in Sectia de terapie intensiva. Cadrele medicale spun ca el a suferit multiple arsuri de gradele II si III si ca stare lui este acum in afara oricarui pericol.

Cele mai citite

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă