Carnea pusa in consum uman neexpertizata sanitar poate transmite consumatorului boli infectioase, parazitare si toxiinfectii alimentare.
Tuberculoza este o boala infectioasa care se poate transmite prin consumul de organe de la bovine cu infectii TBC, care nu au fost suficient de bine fierte. In abatoare si puncte de taiere autorizate, medicii veterinari confisca organele (plamani, ficat, rinichi) cu diferite leziuni, pe care le incinereaza. Problema se pune atunci cand o vaca bolnava se sacrifica in gospodarie si nu este expertizata sanitar. Carnea si organele de la aceste animale reprezinta un real pericol pentru sanatatea publica.
Salmonelozele formeaza o mare grupa de bacterii (Enterobacteriaceae) si determina toxiinfectiile alimentare propriu-zise. Toxinele acestor bacterii determina adevarate tragedii celor care au consumat carne infectata.
Listerioza este transmisibila prin consum de carne si mai ales prin consum de organe (ficat, rinichi, momite etc.). Provoaca consumatorului meningoencefalite greu de tratat.
Tularemia este o boala transmisibila prin consumul de carne de iepure, mai ales de la iepurii de vanat. Vanatorii si consumatorii de carne de iepure salbatic ar trebui sa stie ca daca constata in carnea acestor animale noduli cenusii diseminati pe reteaua limfatica sa nu o dea in consum uman si sa ceara expertiza sanitara.
Trichineloza este o boala parazitara transmisa prin carnea de porc domestic, urs, mistret. Omul se infesteaza prin consum de carne insuficient tratata termic.
Atentie! Cand urmeaza sa cumparati carnea, indiferent de specia de la care provine, si constatati ca are un aspect si miros suspecte, plina de cheaguri de sange, refuzati-o si cereti examinarea acesteia prin medicii veterinari din piete.