15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBiodiversitatea protejată din Deltă, distrusă de incendii

Biodiversitatea protejată din Deltă, distrusă de incendii

Vinerea trecută s-a produs al doilea incendiu, de mare amploare, în Deltă, din ultimele două săptămâni. A luat foc stufărişul de pe grindul Istria şi au ars circa 45 hectare de vegetaţie, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.

Focul a fost stins cu dificultate de pompieri după şapte ore de luptă cu flăcările în condiţii dificile, pentru că utilajele de stingere ale pompierilor au pătruns cu greu în zona dintre apele Lacului Sinoe, iar vântul puternic a favorizat extinderea incendiului.

Focul a reizbucnit a doua zi, dar de data aceasta a fost stins mult mai repede. În urmă cu două săptămâni a ars vegetaţia şi pe Grindul Chituc, în apropierea localităţii Vadu. Atunci pompierii s-au luptat cu focul aproape două zile.

În această zonă, aflată sub protecţie ecologică, vegetaţia a fost afectată de incendiu pe aproape 200 de hectare.

Prejudiciu de mediu ignorat

Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a afirmat că incendiul de la Vadu nu ar fi produs pagube majore biodiversităţii. Guvernatorul Deltei a precizat că au ars stuf uscat şi ierburi existente pe grind, iar fauna ar fi fost afectată în mică măsură, pentru că păsările care cuibăresc de regulă aici părăsiseră cuiburile înaintea producerii incendiului şi se pregăteau de migrare spre alte zone mai calde.

Doar reptilele şi micile vieţuitoare existente pe acest grind ar fi suferit din cauza incendiului.

În privinţa incendiului de la Istria nu s-a efectuat o evaluare a pagubelor produse, dar specialiştii susţin că situaţia este similară cu cea de la Vadu în ceea ce priveşte efectele produse asupra florei şi faunei. Agenţii ecologi ai ARBDD susţin că la Vadu, vegetaţia se reface foarte repede, zona a înverzit şi stufărişul îşi revine foarte repede.

Incendii provocate

Costel Ifrim, prim-comisar al Comisariatului din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării al Gărzii de Mediu, a declarat că investigaţiile efectuate privind producerea incendiului de la Vadu au scos la iveală că focul nu a izbucnit dintr-o neglijenţă, ci ar fi fost provocat intenţionat de crescătorii de animale de pe acest grind.

„Crescătorii de animale au decis să ardă stufărişul uscat pentru că vitele se rănesc la ochi în acest stufăriş când caută de mâncare. Proprietarii animalelor susţin că cenuşa produsă prin arderea vegetaţiei uscate de pe grinduri ajută la îngrăşarea solului şi la refacerea rapidă a vegetaţiei. Localnicii mai spun că practica incendierii stufărişurilor uscate este foarte veche în Deltă şi că ar fi sănătoasă pentru refacerea zonelor stuficole”, a declarat Costel Ifrim.

Specialiştii Institutului Delta Dunării îi contrazic pe localnici, spunând că această practică, deşi ajută la revigorarea stufărişurilor, aduce grave prejudicii biodiversităţii din rezervaţie.

Conform studiilor realizate de ei, chiar dacă incendierea zonelor stuficole contribuie la refacerea mai viguroasă a acestora, fauna sălbatică, adesea unicat, cum ar fi speciile de reptile şi de rozătoare care trăiesc doar aici, este nimicită în masă în timpul incendiilor.

Împroprietăriri ilegale

Sunt voci care spun că incendiile provocate de crescătorii de animale s-ar datora proastei administrări a Deltei de către ARBDD compromisurilor făcute de această instituţie. Pe grindurile Chituc şi Istria, unde s-au produs ultimele două incendii, păşunatul ar trebui interzis pentru că aceste terenuri nu au statut de islaz.

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi autorităţile din Constanţa au retrocedat sute de hectare pe aceste grinduri localnicilor, ca şi cum terenul ar fi fost agricol, deşi în Legea ARBDD apare ca domeniu public de interes naţional cu statut de arie protejată.

ADS a concesionat, de asemenea, 4,4 hectare la Gura Portiţei omului de afaceri Alexandru Bittner, deşi terenul se află în patrimoniul naţional şi în administrarea ARBDD. Proprietarii şi administratorii acestor terenuri au construit imobile şi pasc animalele pe terenuri aflate sub protecţie ecologică, iar ARBDD nu a intervenit.

CRITICĂ

Ministrul Mediului acuză

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a criticat în termeni foarte duri conducerea ARBDD privind modul în care s-a intervenit la aceste incendii.

„Nici nu se ştie câte hectare au ars, unii spun că ar fi afectate câteva hectare, alţii că sunt zeci de hectare, iar informările privind aceste evenimente le primim la minister cu mare întârziere. Atrag atenţia guvernatorului ARBDD să rezolve problemele din Deltă într-un timp foarte scurt. Altfel vom lua măsuri!”, a declarat acesta.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă