13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBiblioteca Judeteana Bihor imparte sediul cu o firma particulara

Biblioteca Judeteana Bihor imparte sediul cu o firma particulara

Fostul sediu al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” din Oradea, retrocedat Episcopiei Greco-Catolice, trebuie evacuat dintr-o clipa in alta. In urma cu circa doi ani, o parte a institutiei de cultura a fost transferata intr-un imobil central, spatiu pe care il imparte cu SC “Rada Exim” SRL, patronata de Radu Pentie, om de afaceri apropiat de PD si bun prieten cu primarul municipiului Oradea, Petru Filip.
In noul sediu al bibliotecii, din Piata “1 Decembrie”, s-au investit foarte multi bani, iar extinderea acestuia ar costa mult mai putin decat mutarea intr-o alta locatie. Mai mult, actualul sediu se afla in centrul orasului, intr-o zona accesibila tuturor. Firma afaceristului Pentie, care a declarat ca foloseste spatiul pentru a depozita sucuri si apa minerala, a ramas restanta mai multe luni consecutiv la plata chiriei.
Dar cum a ajuns biblioteca vecina cu o societatea privata? In 2002, primarul PD al orasului Petru Filip taia cu o mana panglica noului sediu al institutiei de cultura, iar cu cealalta semna transferarea chiriei spatiului de peste drum, de la persoana fizica Radu Pentie catre firma acestuia, “Rada Exim”. Se urmarea ca societatea sa puna astfel mana pe spatiu, in baza Legii 550, norma care nu i-ar fi permis sa-l cumpere in calitate de persoana fizica.
Cand firma a ramas restanta cu chiria, Primaria, in loc sa rezilieze contractul, a acordat bibliotecii un teren in curtea cladirii. Cand o comisie a municipalitatii a constatat ca SC “Rada Exim” nu si-a respectat contractul, in loc sa rezilieze contractul, angajatii primarului au incercat s-o “dea cotita” si sa arunce problema in ograda Justitiei.
Numai ca Directia Juridica a Primariei a raspuns ca nu este nevoie ca firma afaceristului sa fie data in judecata, contractul fiind reziliat de drept in baza raportului care constata nerespectarea clauzelor, printr-o simpla notificare a chiriasului. Nici de aceasta data nu s-a procedat corect, ci s-a propus subinchirierea spatiului de catre firma privata, in favoarea institutiei de cultura.
Avand in vedere relatiile de prietenie dintre Radu Pentie si multi dintre consilierii locali, in frunte cu primarul PD Petru Filip, Consiliul Local a retras de pe ordinea de zi problema Bibliotecii Judetene. “Renuntarea la aceasta solutie echivaleaza cu desfiintarea institutiei de cultura, pentru o afacere privata cu sucuri. Patronul "Rada Exim" este a unui apropiat al PD, iar interesele de partid n-ar trebui sa stea deasupra intereselor publice”, a afirmat consilierul local Mihai Drecin.
Alesii democrati, manati de interesele sefului lor, au militat pentru mutarea institutiei intr-o fosta cazarma situata aproape periferic, dar care, dupa parerea lor, “este foarte potrivita deoarece este situata intre copaci”.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă