15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialBaza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, dotată cu avioane F16

Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, dotată cu avioane F16

Aeroportul militar va fi modernizat, cu ajutorul specialiștilor din România și din Statele Unite ale Americii.

Parteneriatul strategic româno-american este consolidat în diferite componente, în contextul în care Europa de Est este confruntată cu războiul hibrid din Ucraina, precum și cu ofensiva islamiștilor în țările Orientului și Africii. Astfel, în timp ce militarii americani au adus în România avioane performante de vânătoare, militarii români iau parte în Afganistan la misiuni alături de forțele armate americane.

Mai mult, Statele Unite ale Americii se implică în modernizarea avioanelor F16 care vor intra în dotarea aviației române anul viitor și care au fost cumpărate din Portugalia. De asemenea, specialiștii americani se vor implica, alături de cei români, în modernizarea aeroportului militar din Câmpia Turzii, care va deveni baza permanentă a flotilei compuse din primele avioane F16 care vor fi utilizate de piloții români.

Noi militari americani la Câmpia Turzii

Creșterea provocărilor pe care trebuie să le înfrunte țările NATO a dus la consolidarea practică a parteneriatului strategic româno-american. Una dintre expresiile acestuia este prezența militarilor americani în diferite baze din România. În această perioadă, Aviația Militară Româ­nă și Garda Națională Aeriană a Statului Alabama participă la exercițiul Dacian Viper, care are loc în Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii.

La acest exercițiu iau parte avioane americane de tipul F16, avioane românești de tipul MIG 21 Lancer și elicoptere românești de tipul IAR 330 SOCAT și MEDEVAC. Printre obiectivele acestui exercițiu se numără creșterea interoperabilității detașamentelor românești și americane, dar și pregătirea piloților români care vor avea la dispoziție, de anul viitor, primele avioane de tip F16 care vor intra în dotarea Aviației Militare Române. Statele Unite ale Americii se vor implica și în modernizarea acestor aparate de zbor, spune ambasadorul american în România, Hans Klemm.

”Statele Unite sunt implicate foarte mult în modernizarea avioanelor care se află în prezent în Portugalia, dar și în pregătirea piloților români, la fel ca și a echipelor de între­ținere, ca să își poată asuma gestionarea acestor aparate de zbor. Pregătirea pentru aceasta este foarte importantă, atât în termeni de logistică, pentru că trebuie să fim siguri că aeroportul de aici este pregătit pentru primirea acestor avioane, cât și pentru a ne asigura că piloții sunt pregătiți la un nivel profesional foarte înalt, pentru a putea opera aceste avioane”, a spus diplomatul american, citat de ClujToday.ro.

Solidaritate pe mai multe ­fronturi

Răsplata solidarității dovedite de aviatorii americani este solidaritatea arătată de unitățile de elită ale Armatei Române pe teatrul de operațiuni din Afganistan. În contextul creș­terii provocărilor venite din partea talibanilor și a teroriștilor Statului Islamic, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a făcut un apel la statele care participă la coaliția internațională din Afganistan să își prelungească prezența militară în această țară. Cele 14 brigăzi afgane par insuficient pregătite pentru a ține sub control situația. În acest context, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis deja să prelungească prezența celor 200 de ofițeri instructori români care pregătesc unitățile militare afgane. Ministrul român al Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dat de înțeles că există deschidere și față de discuțiile pentru prelungirea prezenței celor peste 400 de militari români care sunt cantonați în Kandahar.

Potrivit adjunctului secreta­rului general al NATO, amba­sadorul Alexander Vershbow, solidaritatea este ele­mentul-cheie care trebuie să caracte­rizeze relația dintre membrii Alianței.

”Exerciții de acest fel ajută aliații să conlucreze și să învețe unii de la alții. Succesul acestei alianțe este bazat pe mult mai mult decât înțelegerile asumate de liderii noștri. Este bazat pe camaraderia dintre membrii forțelor noastre armate, oa­meni care vin împreună din țări diferite, culturi diferite și stiluri diferite de viață, dar care muncesc împreună pentru a apăra pământurile noastre, popoarele noastre și valorile noastre”, a spus adjunctul secre­ta­rului general al NATO. 

Parteneriat transformat în alianță?

În acest context, există și experți care susțin că autoritățile române ar trebui să facă demersurile necesare pentru a transforma parteneriatul strategic româno-american într-o alianță bilaterală privilegiată, după modelul celor dintre Statele Unite și Israel ori Coreea de Sud. O astfel de alianță privilegiată ar duce la intensificarea cooperării bilaterale nu doar în domeniul militar, ci și în cel științific, economic și cultural.

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă