Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Batranii din Capitala nu stiu cui sa ceara ajutor

La sediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a fost dezbatut un proiect legislativ privind organizarea voluntariatului pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice. Maria Muga, secretar de stat in MMSSF, ...

Share

Magda Antoniu 0 comentarii

30.07.2005 - 00:00
La sediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a fost dezbatut un proiect legislativ privind organizarea voluntariatului pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice. Maria Muga, secretar de stat in MMSSF, initiatoarea proiectului, s-a aratat deosebit de incantata de propunerile transmise pe Internet, dar si in cadrul dezbaterii publice de acum doua zile, de catre reprezentantii societatii civile, organizatiile neguvernamentale. "Ne insusim in totalitate observatiile facute de ONG-uri, care doresc sa nu existe contracte de parteneriat doar cu directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului, ci si cu furnizorii acreditati. Totodata, se vor extinde facilitatile acordate scolilor sanitare postliceale si furnizorilor acreditati, prin implicarea consiliului judetean in a pune la dispozitie, in masura posibilitatilor, spatii gratuite, pentru pregatirea voluntarilor."
Saptamana viitoare pe site-ul Ministerului Muncii se va publica noua forma a proiectului de HG privind organizarea actiunii de voluntariat in domeniul serviciilor de ingrijire la domiciliu a persoanelor varstnice, apoi se va supune dezbaterii partenerilor sociali - patronate si sindicate. Forma finala a proiectului depinde insa si de opinia ministrului Finantelor, sperandu-se ca pana la inceperea anului universitar executivul sa aprobe aceasta hotarare.
Reamintim ca proiectul legislativ prevede posibilitatea ca elevii si studentii din unitatile de invatamant de profil sa incheie un contract cu directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene si ale sectoarelor municipiului Bucuresti, de minimum 6 luni. In acest timp acestia fac practica la domiciliul batranilor, la incheierea contractului eliberandu-se un certificat de ingrijitor la domiciliu pentru persoanele varstnice.
In Bucuresti peste 100.000 de batrani au nevoie de ingrijire la domiciliu, fiind bolnavi si singuri, iar cele cateva fundatii nu mai fac fata valului de solicitari. Daca luam in considerare ca la nivelul Capitalei sunt peste 500.000 de pensionari, cel putin o cincime din acestia au nevoie de ajutor. Majoritatea acestora locuiesc in blocuri, iar vecinii care i-ar putea ajuta sunt si ei in varsta. Din pacate, varstnicii care au pensii decente si au nevoie de ingrijire la domiciliu nu stiu unde sa se adreseze, macar sa obtina informatii, pentru a fi siguri ca persoanele pe care doresc sa le plateasca nu sunt dubioase.

Nu exista TelVerde

Batranii sunt foarte suspiciosi fata de orice necunoscut care le intra in casa, mai ales ca au fost multe cazuri mediatizate de crime sau de pierderi ale apartamentelor vandute contra ingrijirii.
Secretarul de stat Maria Muga a recunoscut ca in prezent, la nivelul Capitalei cel putin, nu exista un numar de telefon gratuit la care acestia sa obtina informatiile necesare. Nu exista nici un telefon la care bucurestenii sa apeleze atunci cand vad pe strada, in mijloacele de transport in comun batrani bolnavi, sarmani, fara capatai.
De cateva zile, o batrana cu palton si caciula, sprijinita de mai multe pungi din plastic pline cu haine si gunoaie, dormiteaza de la pranz pana seara la statia RATB "Perla". Trecatorii ii lasa cativa banuti, stramband din nas din cauxa mirosului sarmanei femei. Am intrebat-o pe doamna Muga, secretar de stat in Ministerul Muncii, unde sa sun pentru a fi preluata aceasta batrana, dar nu a putut sa-mi raspunda... Exista centre de zi pentru acesti batuti de soarta?

Citește totul despre:

Comentarii

loading...