20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBataie pentru ciolan in ATCOM Constanta

Bataie pentru ciolan in ATCOM Constanta

Scandal in cooperatie. Spiritele s-au incins, ieri, in cadrul unei adunari generale extraordinare a Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti Constanta.
Adunarea a fost convocata in urma evenimentelor de saptamana trecuta, atunci cand, la sedinta pentru reorganizarea ATCOM, membrii cooperatori au hotarat sa-l scoata pe “tusa” pe liderul care i-a condus pana acum, Moisi Caliminte.
“Lovitura de stat” regizata de Caliminte a reusit doar pe jumatate, in sensul ca acesta a reusit sa “smulga” 7 voturi de la sefii cooperativelor, dar alti 7 au votat impotriva.

Reogranizarea ATCOM s-a desfasurat in felul urmator: spatiile comerciale si de productie pe care le-a detinut asociatia pana acum trec in administrarea unei noi cooperative infiintate, odata cu aparitia noilor prevederi legislative, in speta SCM Tricotex. Membrii cooperatori au purces la aplicarea reorganizarii si, la jumatatea saptamanii trecute, au votat noua structura.
Moisi Caliminte, desi a depasit de mult varsta pensionarii, a dorit sa obtina pentru inca un mandat scaunul de presedinte al noii cooperative Tricotex. Si-a pregatit din timp terenul si a stabilit, la nivelul ATCOM, faptul ca aceasta asociatie sa ramana cu sediul in care isi desfasoara activitatea si cu una dintre masinile de serviciu.
Membrii cooperatori au votat insa cu totul altceva. Nici macar nu l-au propus pe vechiul presedinte al ATCOM si l-au votat pe Vlad Radu, contabilul sef, drept noul sef al Tricotex.

Goana dupa functii

Dezavantajat clar de votul cooperatistilor, Caliminte a convocat ieri o adunare extraordinata a sefilor de cooperative din judet. Din cei 56 au venit doar 41 de presedinti. Pe ordinea de zi au figurat trei puncte: prezentarea informatiilor privind aplicarea prevederilor Legii 1/2005 a cooperatiei, prezentarea propunerilor de modificare a listei bunurilor mobile si imobile necesare bunei functionari a viitoarei uniuni judetene, ce se vor aplica in conformitate cu prevederile Legii 1/2005, precum si adoptarea acestora. Mai exact, presedintele contestat a vrut sa treaca inapoi la ATCOM spatiile si bunurile pe care, cu putin timp in urma, le transferase noii structuri. In viziunea sa, noua cooperativa ai carei membri nu au vrut sa-l mai voteze va fi “pedepsita” si, din cele 40 de spatii, cat trebuia sa detina, nu va ramane decat cu cinci. Restul ar trebui sa se intoarca la ATCOM. Ce a urmat a fost o scena de balamuc. Participantii la adunare au vrut sa vorbeasca toti deodata, s-au trezit vechi pasiuni, amicitii si s-au platit polite.

Paine si circ…

Prezidiul adunarii, condus, cum altfel, de Caliminte, a fost din capul locului impotriva proaspatului presedinte de la Tricotex. “Cine este pentru? Cine este impotriva?…” se auzea de la masa din fata salii, de unde vorbea presedintele Caliminte. “Dumneavoastra nu mai ridicati, domnule, mana, daca sunteti de la cooperativa…”, spunea acesta, motivand ca membrii cooperatori nu au dreptul sa voteze in aceasta AGE. “Intrerupeti sedinta o jumatate de ora, sa ne aducem si noi membrii”, strigau oponentii din sala. Punctul pe i a fost pus de Paul Ionescu, presedintele SCM Electrotehnica. Acesta a precizat ca cei care voteaza sunt actionari la cooperativa si a completat afirmand ca, in prezent, din 12.000 de angajati, cati avea odata cooperativa, mai sunt doar 500. “Inainte ne intalneam in sala de la Casa de Cultura si nu incapeam, acum ne adunam in maghernita asta”, a precizat Ionescu.
Modul defectuos in care a fost condusa sedinta se poate deduce prin dialogurile dintre conducerea prezidiului si cei din sala. “Este corecta aceasta treaba?”, a intrebat la un moment dat Moisi Caliminte. “Permiteti sa raspund?”, a incercat, timid, un membru din sala. “Da' lasa-ma sa termin, lasa-ma sa termin, maaaa, domnu' Radu, ai putin obraz asa, ma, ce dracu' ma, maaaa, da ce dracu', ma?”

Frica de “linia moarta”

Vlad Radu, presedintele SCM Tricotex, a precizat ca va contesta hotararile pe care le va lua aceasta adunare. El a precizat ca reintoarcerea spatiilor la ATCOM contravine noilor legi ale cooperatiei. Acestea prevad clar ca Asociatia Teritoriala a Cooperativelor Mestesugaresti va deveni doar un for de reprezentare, fara a mai dispune de spatii comerciale si alte active, ca pana acum. ATCOM Constanta ramane teoretic in functiune, dar practic isi pierde orice putere. Asa cum am mentionat mai sus, patrimoniul asociatiei va trece in subordinea unei noi structuri, care functioneaza pe principiul cooperativelor. Pentru presedintii ATCOM, procedeul echivaleaza cu o sinucidere manageriala, pentru ca nu mai au nici o influenta, nici la nivel central si nici in teritoriu. Zboara astfel spagile pentru inchirierea spatiilor si traficul de influenta. Cooperativele vor plati o taxa catre ATCOM si atat. De altfel, asociatia teritoriala constanteana a fost contestata in repetate randuri de cativa presedinti de cooperative care, pana la urma, au decis sa paraseasca structurile ATCOM.

Masuri anticoruptie

Noua lege poate fi considerata o adevarata masura anticoruptie, pentru ca prapastia in care se zbate in prezent cooperatia se datoreaza in primul rand traficului de influenta pus la cale de presedinti si managementului execrabil de care au dat dovada acestia. Nu mai departe ATCOM Constanta, cea care odinioara detinea sute de spatii pe litoral, a ajuns sa traiasca din chiriile percepute de la cei carora le-a inchiriat imobilele. Unul dintre principalele obiecte de activitate a sistemului cooperatist, respectiv productia, a fost uitat, in favoarea speculatiilor imobiliare. Tocmai de aceea, salariatii ATCOM au ales sa treaca la noua cooperativa, in speranta unei redresari financiare. Sansele de supravietuire ale sistemului cooperatist fiind si asa extrem de mici, un scandal pentru functii mai lipsea. Unii vor sa fie insa presedinti pe viata, tin cu dintii de scaune si nu se dau in laturi de la nimic pentru a nimici toti adversarii. Chiar si cu pretul ingroparii cooperatiei.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă