Bani europeni pentru pesterile din Apuseni

» Centrul de Initiativa pentru Mediu a obtinut 1,2 milioane de euro pentru protejarea lumii subpamanteneDoua dintre cele mai cunoscute pesteri din Apuseni, Pestera Ursilor si Ghetarul de la Scarisoara, vor beneficia, impreuna ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

03.02.2009 - 00:00

» Centrul de Initiativa pentru Mediu a obtinut 1,2 milioane de euro pentru protejarea lumii subpamantene

Doua dintre cele mai cunoscute pesteri din Apuseni, Pestera Ursilor si Ghetarul de la Scarisoara, vor beneficia, impreuna cu alte 35 de caverne protejate din acelasi masiv, de o cartografiere completa, de un film documentar pentru promovare, de un plan de interventie in caz de accidente si de echiparea cu sisteme noi de coborare. Pesterile protejate din Parcul Natural Apuseni vor beneficia de peste 1,2 milioane de euro din Programul Operational Sectorial de Mediu prin intermediul unui proiect ce apartine Centrului de Initiativa pentru Mediu (CIM) din Cluj-Napoca, aprobat la sfarsitul anului trecut. O alta componenta a programului este intocmirea unor proiecte tehnice pentru realizarea unor porti, pentru pesterile aflate in clasa A de protectie - rezervatiile stiintifice unde patrunderea publicului este ilegala.

 

Studiile tehnice urmeaza sa fie inaintate autoritatilor, care vor trebui sa investeasca in montarea portilor. O parte din bani vor fi investiti in echiparea pesterilor cu sisteme noi de pitoane cu expansiune, pentru ca cele vechi au devenit nesigure pentru cercetatorii si membrii cluburilor de speologie care au acces in ele. Dupa echipare, proiectul prevede cartografierea pesterilor. "De asemenea, in proiect am prevazut realizarea unui film documentar in pesterile de clasa A, care va putea fi vizionat la cele patru centre de vizitare ale Parcului Natural Apuseni, la Sudrigiu, Doda Pili, Garda si Padis", a adaugat presedintele CIM, Calin Voda. Dupa cartografierea pesterilor, vor fi realizate planuri de interventie in cazuri de urgenta. Acestea vor fi puse la dispozitia parcului natural, a salvamontistilor si a salvatorilor speologi. Lucrarile ar putea incepe in aceasta primavara. In momentul de fata multe dintre pesterile din Apuseni sunt neglijate. Unele au devenit veritabile locuriri de depozitare a gunoaielor menajere.

Citește totul despre:

Comentarii