13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAutonomia Tinutului Secuiesc pune la incercare legatura dintre CNS si CNMT

Autonomia Tinutului Secuiesc pune la incercare legatura dintre CNS si CNMT

Disputele din randul radicalilor maghiari, legate de modul in care trebuie obtinuta autonomia Tinutului Secuiesc, sunt din ce in ce mai vizibile.

Astfel, in timp ce liderii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Szilagyi Zsolt si episcopul Laszlo Tokes, sunt adeptii “pasilor marunti”, lucru considerat a se apropia prea mult de politica UDMR, liderul Consiliului National al Secuilor din Romania (CNS), Csapo Joszef, autorul primelor proiecte de autonomie a Tinutului Secuiesc, are o alta viziune.
Acest lucru a facut ca in urma cu circa doua saptamani in interiorul celor doua grupari sa aiba loc adevarate conflicte, care sunt pe punctul de a dezbina miscarea radicala, in conditiile in care la inceputul acestui an s-a vorbit des despre desprinderea CNS de sub aripa CNMT.
Prezent, joi seara, la Targu-Mures, deputatul UDMR, Toro T. Tibor, a afirmat ca aceste dispute nu trebuie privite ca lupte intestine, ci ca idei divergente asupra unui anumit subiect. “Exista mai multe drumuri spre autonomia regionala a Tinutului Secuiesc, iar liderul CNS, Csapo Jozsef, a indicat o cale pentru realizarea acestui obiectiv, respectiv o lege privind autonomia tinutului. Proiectul a fost elaborat deja si consider ca printr-o negociere unica a elitei maghiarilor secui si elita politica centrala ar trebui sa se ajunga la un numitor comun, la negocieri comune pentru acest caz”, a spus parlamentarul.
Toto T. Tibor a adaugat ca o alta cale ar fi reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii noastre. “Romania are regiuni istorice foarte bine conturate din punct de vedere geografic, istoric, politic si economic. Am sperante ca in curand vom putea dezbate si aceasta problema, calm si rational”, a mai afirmat deputatul.
Parlamentarul este de parere ca exista si o a treia cale pentru obtinerea autonomiei, si anume crearea unor regiuni cu statut special. “Cred ca ar trebui pornit pe ultimele doua cai, dar nu stiu pe care se poate merge mai repede spre autonomia Tinutului Secuiesc”, a mai declarat Toto T. Tibor. Acesta a tinut sa precizeze ca populatia care traieste in Tinutul Secuiesc si-a facut un scop din obtinerea autonomiei.
La randul sau, liderul Scaunului Secuiesc Mures, Fodor Imre, a declarat ca sustine ideile autonomiste ale lui Szilagyi Zsolt si a atacat vehement pozitia prezentata de presedintele Uniunii Secuilor din Romania Kiss Kalman legat de recunoasterea acestei etnii ca minoritate. “Secui sunt si in Ungaria. Sunt acei oameni liberi care au putut sa organizeze singuri apararea la granite”, a spus Fodor. Acesta a mai declarat ca secuii sunt parte componenta a maghiarimii si ca demersurile USR de obtinere a recunoasterii secuilor ca minoritate etnica nu sunt fondate. Fodor a mai spus ca are impresia ca liderul USR, Kiss Kalman, este folosit de anumite forte pentru a dezbina maghiarimea.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă