11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAurul negru pierde teren in fata energiei nucleare

Aurul negru pierde teren in fata energiei nucleare

Protestul activistilor de la Greenpeace, care se desfasoara in aceste zile in judetul Constanta, a trezit reactia Societatii Nationale Nuclearelectrica, administratorul Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Reprezentantii acesteia acuza ecologistii de lansarea unor cifre fara acoperire, care creeaza o imagine eronata asupra acestei activitati, cu consecinte asupra dezvoltarii economice a unei tari si, implicit, asupra conditiilor si nivelului de trai al unei natiuni. SNN acuza direct Greenpeace ca, sub genericul “Energy Revolution Tour 2005”, se face vinovata de o astfel de abordare.

“Romania nu dispune de prea multe alternative energetice, ba, mai mult, in actuala conjunctura economica internationala, cu un nou soc al preturilor la petrol si la gaze, nu poate sa renunte la nici una din sursele locale, mai ales cand a mai ramas putina vreme pana la punerea in functiune a Unitatii 2 de la CNE Cernavoda”, se spune intr-un comunicat de presa remis de SNN. Afirmatia vine in contextul in care, in aceste zile, pretul petrolului a atins 67 de dolari pe baril, valoare nemaiintalnita vreodata in istorie, prognozele pentru viitorul apropiat inaintand si preturi de 100$. Pe de alta parte, fisiunea unui gram de uraniu 235 produce tot atata energie cat combustia a doua tone de petrol, ceea ce inseamna ca potentialul energetic al energiei nucleare este de doua milioane de ori mai mare decat al aurului negru.

Alternativele: vantul si apa termala

Specialistii din tara noastra studiaza, inca din anii '70, posibilitatea de utilizare a surselor primare pentru a produce energie. Cercetarile au vizat indeosebi vantul si apele geotermale, dar nu s-au oferit decat solutii punctuale si pentru zone foarte restranse. Mai mult, pretul la care sunt puse la dispozitie aceste alternative este prohibit, ele nefiind viabile din punct de vedere economic. In prezent, energia solara este “imblanzita” in special in gospodariile individuale, foarte rar la scara industriala. Cat despre centralele eoliene, Dobrogea este o foarte buna locatie pentru amplasarea lor, din cauza climatului si a conditiilor meteo. Exista proiecte, mai ales pentru judetul Constanta, care nu s-au materializat deocamdata.

Poluarea, imposibil de evitat

Dezvoltarea economica propusa pentru urmatoarele decenii se bazeaza pe energia nucleara, cu toate ca, afirma chiar reprezentantii SNN, nu exista energie 100% curata. Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica a dat publicitatii valoarea emisiilor de gaze cu efect de sera ale diverselor tehnologii energetice, luand in considerare intregul lant, de la producerea materialelor si echipamentelor energetice si pana la constructia si exploatarea pe durata de viata a instalatiilor energetice. Pentru energia nucleara se inregistreaza cea mai mica valoare: 5 grame CO2/kWh, de doua ori mai putin decat energia eoliana. Cele mai poluante materiale sunt carbunii (360-380 CO2/kWh), petrolul (250 CO2/kWh) si gazele (200 CO2/kWh).

Deseurile traiesc 100.000 de ani

Una dintre criticile cele mai dure ale activistilor Greenpeace se refera la faptul ca deseurile rezultate in urma procesului nuclear nu sunt eliminate decat dupa 100.000 de ani. Reprezentantii SNN raspund aproape metaforic la aceasta problema: “Ce ar reprezenta de fapt 500 de tone strict izolate, controlate si supravegheate, intr-un spatiu redus la maxim si protejat, in comparatie cu zeci, poate sute de milioane de tone de deseuri menajere, agricole si industriale aruncate oriunde?”. Un raspuns care, departe de a fi tehnic, este mai mult ingrijorator, deoarece depozitele de beton in care sunt depozitate deseurile, spun cei de la Greenpeace, nu rezista decat 50 de ani. Ce se intampla apoi?

Avantaje sociale

Energia nucleara are si avantaje: ajuta, de exemplu, la reducerea dependentei de importurile de combustibil si la o siguranta sporita in alimentare cu energie a consumatorilor, se arata in comunicatul remis de SNN. Un al avantaj al energiei nucleare este ca permite reducerea poluarii legate de productia de electricitate, precum si reducerea la scara industriei energetice a emisiei de gaze cu efecte de sera. Din punct de vedere social, continuarea programului de centrale nucleare va avea efecte directe, asigurand locuri de munca.
In ceea ce priveste Unitatea 2 de la CNE Cernavoda, lucrarile sunt finalizate in proportie de peste 80%. Dupa conectarea ei la sistemul energetic national, centarala nucleara va asigura peste 20% din necesarul energetic al Romaniei.

Sanctiuni pentru Greenpeace

Scandalul Greenpeace de la Centrala Nucleara Cernavoda a avut ca final amendarea membrilor asociatiei. Oamenii legii spun ca, desi au avut aprobare din partea Primariei orasului Cernavoda pentru desfasurarea unei expozitii in incinta Stadionului “Ideal”, ei si-au facut aparitia cu cinci ambarcatiuni gonflabile si vasul velier “Ana”, in dreptul centralei. In aceste imprejurari, a fost realizat un cordon format din intregul efectiv al Politiei Cernavoda, Jandarmerie si lucratori din cadrul Serviciului de Protectie Fizica al CNE Cernavoda, pentru a opri accesul catre obiectiv. Totodata, s-a intervenit cu salupa Politia 08 din dotarea Postului de Politie TN Cernavoda, salupa 51 a Capitaniei zonale, precum si cu nava BM Vionta, apartinand CNE Prod SA Cernavoda. Dupa aproape trei ore de negocieri si manevre de blocare a ambarcatiunilor, acestia au renuntat la manifestari si au fost condusi la mal fara incidente. La coborarea pe mal, s-a stabilit ca la manifestare au participat un numar de opt cetateni romani, doi cetateni maghiari, trei cetateni germani, doi cetateni slovaci, un austriac, un polonez si un francez, restul neputand fi identificati pentru ca au fugit. Astfel, politistii au luat masura sanctionarii contraventionale a celor opt cetateni romani pentru organizarea si participarea la adunari publice nedeclarate, cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei, iar conducatorii ambarcatiunilor urmeaza a fi sanctionati de autoritatile portuare. In jurul orei 19.00, velierul “Ana” a parasit orasul Cernavoda cu destinatia Braila, iar membrii asociatiei au plecat spre Constanta.


Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda traverseaza cel mai bun an de la inaugurarea sa, in 1997, pana in prezent. In primele sase luni din 2005, CNE a raportat o productie bruta de 2.922.877 MWh, din care 2.694.715 MWh au fost livrati in sistemul energetic national (SEN). Cifrele indica o crestere fata de anul tecut, cand CNE a produs 5.548.082 MWh, din care 5.142.305 MWh au fost livrati in SEN.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă