14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAu aparut boli agresive si rezistente la antibiotice

Au aparut boli agresive si rezistente la antibiotice

“O data cu incalzirea climei si subtierea stratului de ozon se inregistreaza o modificare la nivelul bacteriilor, aparand mutatii in special de rezistenta si de virulenta, un exemplu in acest sens fiind SARS, boala descoperita in urma cu doi ani si care mai are inca multe enigme”, a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”. El spune ca subtierea stratului de ozon permite ca o serie de radiatii, in special gama, care strabat straturile superioare ale atmosferei, sa poata ajunge la sol. “Aceste radiatii pot sa transforme germenii, adica sa induca mutatii in special mutatii de rezistenta si de virulenta. Asa s-a intamplat intr-o serie de cazuri, cum ar fi SARS, care a izbucnit acum doi ani si inca am ramas cu o serie de enigme. Testele pentru SARS au inca specificitate si sensibilitate de 60 la suta”, a mai explicat Streinu Cercel.
O alta amenintare este legata de gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra unei pandemii de gripa, stiindu-se ca virusurile gripale se modifica secvential si o data la 20-30 de ani provoaca o pandemie. Specialistii spun ca au aparut, de asemenea, o serie de noi virusuri la care s-a descris potentialul oncologen (de inducere a cancerului, agent etiologic in cancer).
Pentru a incerca sa faca fata noilor probleme medicale autoritatile sanitare trebuie sa monitorizeze flora care este in circulatie in Romania prin utilizarea laboratoarelor de referinta.
Directorul institutului considera ca ar fi necesara efectuarea unor harti de sensibilitate care sa stea la dispozitia medicilor curanti, in special la nivelul spitalului si in sistemul ambulator, acolo unde este inregistrat consumul cel mai mare de antibiotice, precum si efectuarea de antibioticoterapii, monitorizate in special la nivelul sectiilor de infectioase sau in spitalele de profil.
Asta pentru ca in prezent lumea medicala internationala, implicit cea din Romania, se teme cel mai tare de germenii de spital, care si-au dobandit multirezistenta la antibiotice.
Un exemplu in acest sens este cel al unui bacil gram-negativ, rezistent la toate antibioticele existente, care da sepsis, o infectie sistica mortala. “Au existat cateva astfel de cazuri la nivelul municipiului Bucuresti si in tara. Astfel de germeni trebuie obligatoriu monitorizati pentru ca o asemenea infectie este foarte periculoasa. Orice spital din lume poate avea un astfel de caz, de aceea internarea implica asumarea de catre fiecare bolnav a riscului contractarii unei infectii nosocomiale. Nicaieri in lume nu a fost eliminat acest risc'', a adaugat medicul.
In atare conditii, oamenii trebuie sa evite consumul antibioticelor “dupa ureche”. Ei trebuie sa mearga obligatoriu la medic, sa ia tratamentul asa cum a fost prescris, pe toata durata recomandata si nu pe perioade mai scurte, chiar daca au sentimentul ca se simt mai bine dupa ce au inceput cura.
In plus, antibioticele nu trebuie pastrate in casa, in umiditate si temperatura ridicata, pentru ca pot aparea tot felul de reactii nedorite.

Cele mai citite

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă