10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAsistenta sociala - subfinantata

Asistenta sociala – subfinantata

Dupa un an 2005 extrem de greu, fara bani si disponibilizari cu nemiluita, 2006 se arata pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului la fel de sumbru. In loc ca situatia sa se amelioreze, anul acesta activitatea DGASPC se va desfasura – pe cat posibil – sub aceeasi pecete a subfinantarii.
Guvernul a mai taiat 35 miliarde lei vechi din bugetul aferent desfasurarii activitatii de protectie a copilului la nivelul judetului Constanta. Anul trecut, asistenta sociala s-a zbatut intr-o criza financiara, cei 1.300 de angajati facand munca voluntara timp de cateva luni din cauza faptului ca nu au fost alocati bani pentru plata salariilor. “Economiile” intelese de stat au constat in disponibilizarea a 300 de angajati ai DGASPC Constanta in conditiile in care personalul era insuficient. Astfel, volumul de munca al angajatilor care au supravietuit valului masiv de concedieri practic s-a dublat. Potrivit declaratiilor directorului institutiei, Petre Dinica, finantarea DGASPC Constanta vine din doua parti. Este vorba despre bugetul de stat ca principal finantator, Consiliul Judetean Constanta si Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.

Victime colaterale

Consiliul Judetean Constanta a incercat sa rezolve aceasta criza, directionand catre DGASPC in jur de 40 de miliarde lei vechi in plus fata de anul 2005. Din pacate, acest lucru nu face decat sa amane cu cateva luni colapsul in care va intra, inevitabil, serviciul social. Asistentii maternali sunt cei mai afectati de aceasta criza financiara. Pe langa drepturile salariale ce li se cuvin, acestia nu vor mai avea bani nici pentru intretinerea micutilor pe care ii au in grija. Multi dintre copii au handicapuri severe. Medicatia este extrem de scumpa, iar regimul alimentar la fel de costisitor. In plus, multi dintre asistentii maternali au propriii lor copii. Acestia, impreuna cu cei pe care ii au in asistenta, merg la scoala. Au nevoie de imbracaminte, incaltaminte, carti si caiete.
Golul in finantare creat de stat afecteaza si centrele de plasament. DGASPC Constanta nu poate onora platile furnizorilor de alimente. Directorul Petre Dinica a mai precizat ca foarte multi dintre angajati nu mai pot ajunge la serviciu din cauza ca nu mai au bani pentru abonamente sau bilete. Sunt oameni cu familii, cu responsabilitati. Vor ajunge in situatia de a nu mai avea ce pune pe masa. Multi dintre ei au de achitat rate la banci si sunt trecuti acum pe lista datornicilor.
Situatia este mai mult decat tragica. Pana in luna august se vor descurca, insa problema este ce se va intampla de atunci si pana la finele anului? Copiii aflati in centre de plasament si cei din asistenta maternala se vor intoarce pe strazi?

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă