13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialArdealul, spalat de ape

Ardealul, spalat de ape

Ploile care s-au abatut asupra Ardealului in noaptea de marti spre miercuri au produs pagube importante dupa ce au afectat sute de gospodarii si au afectat infrastructura.

20 de case din Bistrita-Nasaud au fost distruse

In Bistrita-Nasaud, in timpul furtunii au fost inundate 23 de case din comuna Budesti, iar un tren personal a deraiat din cauza ca apa a sapat in terasamentul liniei ferate.
Subprefectul judetului, Gheorghe Tuta a declarat ca precipitatiile au fost atat de puternice incat apa a patruns in trei case din satul Budesti Fanate si in alte 20 de locuinte din chirpici apartinand unor rromi din Tagu.
Imediat s-a intrunit Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta care a dispus evacuarea celor trei familii din comuna, dar si a animalelor din gospodariile afectate de inundatii, intrucat exista suspiciunea ca apele ar putea creste. Ploile au incetat insa, iar oamenii s-au intors acasa.
Tot din cauza ploilor, trei podete au fost rupte, iar lacul de la Manic, aflat in apropierea satului Budesti, ameninta sa rupa stavilarele. Gheorghe Tuta a spus ca la fata locului au fost trimise echipaje pregatite sa intervina in caz de nevoie.
Circulatia trenurilor intre localitatile Lechinta si Sarmasel, locul unde s-a petrecut miercuri noaptea o deraiere a trenului personal 4.161 Bistrita – Ludus – Targu-Mures, este suspendata pana la finalizarea operatiunii de repunere pe linie a garniturii, care a fost estimata ca va dura cel putin o zi.

Apa evacuata din case de voluntari si pompieri

Ploile abundente au provocat pagube importante si in cateva localitati din judetul Sibiu, unde un numar de cateva zeci de gospodarii au fost afectate de revarsarile de ape si noroi inregistrate in urma caderilor abundente de apa.
Astfel, potrivit reprezentantilor Prefecturii, ploile au provocat inundatii in localitatile Copsa Mica, Valea Viilor, Motis si Mosna.
In orasul Copsa Mica au fost inundate noua gospodarii si anexe gospodaresti. De asemenea, in comuna Valea Viilor, pe raza satului Motis apa a intrat in subsolurile a doua locuinte, iar in satul Valea Viilor – intr-o locuinta si sase pivnite.
In toate aceste situatii, autospeciale ale Detasamentului de Pompieri Militari de la Medias si voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din case si pentru limitarea efectelor produse de torenti.

Subsolului sediului SRI, inundat

In Arad, furtuna a afectat peste 20 de case dar si cateva institutii din municipiul resedinta de judet. In urma solicitarilor venite din partea locuitorilor din mai multe cartiere ale municipiului, pompierii militari au intervenit, noaptea trecuta, pentru evacuarea apei din 22 de gospodarii.
Totodata, angajatii Companiei de Apa au intervenit cu vidanjele pe cateva strazi din Arad pentru desfundarea canalelor de scurgere a apei pluviale. De asemenea, o serie de institutii si firme au avut de suferit de pe urma ploilor abundente.
Astfel, a fost inundata incinta Reviziei de Vagoane din Statia CFR Arad, iar supermarketurile “Selgros” si “Metro” au solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pentru a scoate apa din magazine si din zona constructiilor aflate in lucru. A mai fost afectat si subsolul Serviciului Roman de Informatii (SRI).
Miercuri seara, locuitorii din cartierul Micalaca care doreau sa treaca din Zona 300 in Zona 100 trebuiau sa ocoleasca zona deoarece pasajele pietonale si cel rutier erau inundate.

Familii evacuate la Mures

In judetul Mures, in urma precipitatiilor puternice au fost afectate sapte localitati, peste o suta de locuinte si anexe gospodaresti fiind inundate. De asemenea, familiile din localitatile Grebenisu de Campie, Sincai, Raciu si Ceuasu de Campie au fost evacuate. Cea mai grava situatie se inregistreaza in comuna Raciu, unde au fost inundate 120 de locuinte si anexe gospodaresti, iar 26 de familii au fost evacuate, fiind cazate la rude din alte localitati.
Pe raza comunei Raciu au fost inundate, de asemenea, trei drumuri comunale, printre care si DC 152, pe o portiune de sapte kilometri. Au fost avariate grav si patru poduri, precum si scoala generala din Coasta Mare.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă