11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialArdealul, coplesit de furia naturii

Ardealul, coplesit de furia naturii

Georgiana Anghel; Florin Tomuta si Dorin Timonea
Ploile torentiale care s-au abatut asupra Transilvaniei in noaptea de marti spre miercuri au facut ravagii. Bilantul furtunii arata ca sute de gospodarii au fost inundate, circulatia rutiera si feroviara a fost afectata pe anumite distante, iar in anumite locuri au fost inregistrate alunecari de teren.
Unul dintre judetele cele mai afectate este Muresul. Dintr-o informare oficiala emisa de Prefectura, cea mai mare cantitate de precipitatii s-a inregistrat in comuna Mica, respectiv 105 litri pe metrul patrat. Prefectul judetului, Ciprian Dobre, a afirmat ca in urma inundatiilor, mai multe familii au fost evacuate, casele acestora fiind pe punctul de a se darama, iar furnizarea curentului electric a fost oprita mai multa vreme.
De asemenea, circulatia rutiera pe cateva drumuri comunale a fost blocata timp de mai multe ore. Localitatile afectate de ploia torentiala sunt Recea, Cerghizel, Fantanele, Viforoasa, Deaj, Abuj, Ganesti, Adrianu Mare, Adrianu Mic, Troita, Valea Izvoarelor, Chirileu, Band, Sangeorgiu de Mures, Chinari, Santioana, Neaua, Tirimia si Bereni.
Dobre a precizat ca cea mai afectata localitate este Fantanele, unde au fost inundate 320 de case si gospodarii. De asemenea, la Sanpaul au fost afectate 60 de case si 90 de anexe gospodaresti, precum si teren agricol, iar in Sangeorgiu de Mures apa a intrat in 24 de locuinte, 2 subsoluri de blocuri, 9 anexe si 4 fantani.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mentionat ca o situatie foarte grava se inregistreaza la Band, unde exista 40 de imobile afectate si 60 de anexe. Acesta a adaugat ca 60 de persoane au fost evacuate in timpul noptii si au fost cazate in caminul cultural din comuna.
Potrivit lui Dobre, judetul Mures se confrunta cu cea mai grava situatie din ultimii 35 de ani. El a mai spus ca in comuna Sanpaul un deal este pe punctul de a se prabusi, riscand sa duca cu el 6 case, iar Drumul National E 60, la kilometrul 57, risca sa se surpe deoarece acostamentul a fost spalat pe o portiune de 10-20 de metri.

Circulatie feroviara intrerupta in Bihor

In judetul Bihor, furtuna a afectat circulatia feroviara, din cauza ca vantul puternic a scos din radacini mai multi pomi care au cazut pe sine. Este vorba despre tronsonul de cale ferata dintre localitatile Tarcaia si Beius. Din acest motiv, intre timp de circa o ora, trenul personal care circula pe relatia Vascau-Oradea a avut o intarziere de circa 50 de minute.
De asemenea, din informatiile furnizate de Inspectoratul Judetean de Politie, in Finis au fost inundate 70 de gospodarii. In aceeasi localitate, vantul puternic a smuls doua salcii de pe marginea drumului comunal 233, afectand circulatia rutiera. In comuna Tarcaia, circa 30 de gospodarii au fost inundate, iar in localitatea Mierag a fost dislocat un podet din beton.

Localitati ramase in bezna, la Arad

Un alt judet care a resimtit furia naturii este Aradul. Aici au fost afectate peste 200 de gospodarii, iar mai multe localitati au ramas fara alimentare cu energie electrica. Echipele din cadrul SC “Electrica” lucrau ieri pentru remedierea avariilor survenite in urma rafalelor puternice de vant in sapte localitati.
Gospodariile afectate de ploaia puternica sunt situate in zonele Beliu, Hasmas si Craiva, unde au fost acoperite de apa si aproximativ 250 de hectare de terenuri agricole, iar o viitura a avariat sapte poduri si mai multe podete. Miercuri, mai multe drumuri comunale erau impracticabile din cauza unor viiturii si a malului lasat in urma furtunii.
De asemenea, aproape 700 de case, din sase localitati montane, au ramas fara alimentare cu energie electrica, dupa ce sistemul de alimentare a cedat din cauza diferentelor de temperatura si a vijeliei.
Conform datelor furnizate de Prefectura, in comuna Beliu, in satul Bochia au fost inundate 16 gospodarii. Au mai fost distruse si doua podete care fac legatura intre doua localitati, accesul facandu-se acum doar cu tractorul. In comuna Hasmas a fost distrus un pod de beton, iar un podet a fost luat de ape. Totodata, 80 de hectare de teren agricol din aceasta zona sunt inundate.
In satul Botofei, 13 gospodarii au fost afectate de ploaie, iar patru poduri distruse. De asemenea, in localitatile Agrisul Mic, Comanesti si Urvisu de Beliu au fost inundate aproape 70 de case, dar si o scoala si o gradinita. Podul de beton care face legatura intre comuna Hasmas si satul Comanesti a fost avariat, iar 79 de case din zona au fost afectate de ape.

Drumuri nationale blocate in Alba

Nici judetul Alba nu a fost ocolit de furtuna puternica. Astfel, doua drumuri nationale si alte cateva tronsoane judetene si comunale au fost blocate in urma inundatiilor si a alunecarilor de teren produse in noaptea de marti spre miercuri. Potrivit Comitetului pentru Situatii de Urgenta, in intreg judetul au fost inregistrate ploi puternice insotite de grindina sau descarcari electrice.
Drumul National 74, care face legatura intre Alba Iulia si Abrud, a fost inundat si acoperit cu aluviuni pe o distanta de aproape trei kilometri, in apropierea orasului Zlatna. Echipele Sectiei de Drumuri Nationale au intervenit pentru degajarea tronsonului, care a fost redat circulatiei dupa cateva ore.
De asemenea, o viitura produsa pe varianta ocolitoare a orasului Zlatna a antrenat pe sosea aluviuni si trunchiuri de copaci, circulatia rutiera fiind deviata prin localitatea Patranjeni. Un alt drum national (67 C) a fost acoperit de aluviuni in zona comunei Sugag, fiind blocata circulatia spre localitatea Tau-Bistra. Tot in zona Sugag, o viitura puternica a afectat drumul judetean 106 E si a blocat circulatia spre localitatea Dobra. Ploile puternice au mai afectat si cateva drumuri comunale, precum si mai multe punti sau podete, insa pagubele nu au fost insemnate. Prefectul judetului, Cosmin Covaciu, a declarat ca dupa o prima evaluare pagubele produse la caile rutiere sunt destul de mari.

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă