15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialApartamentul, un tarm indepartat

Apartamentul, un tarm indepartat

In ultimii ani, tot mai multi cetateni din Mangalia depun dosare la Primarie in speranta ca documentele le vor fi acceptate si vor reusi sa se mute in casa noua. Asa se face ca pe un numar redus de apartamente se bat mii de persoane, multe dintre acestea fiind nevoite, in prezent, sa inchirieze locuinte in oras pentru care platesc, lunar, proprietarilor 100 de euro, la care se adauga celelalte cheltuieli.

Problema este ca in perioada sezonului estival cei care detin mai multe apartamente refuza sa le inchirieze localnicilor, deoarece obtin de la turistii veniti pe litoral sume mai mari de bani intr-o perioada foarte scurta de timp. Asa se face ca cetatenilor in cauza nu le ramane decat sa opteze pentru cate o camera lipsita de confort, la curte, intr-un cartier marginas. Chiar si in aceasta situatie, cheltuielile sunt considerabile, deoarece pentru o astfel de incapere, unde accesul la bucatarie este permis in functie de dispozitia proprietarului, iar apa calda lipseste cu desavarsire, chiriasii trebuie sa scoata din buzunare 2,5 milioane lei pe luna. Problema locuintelor pare sa se acutizeze, intrucat, in viitorul apropiat, nu vor fi date la cheie noi apartamente. Asa se face ca din lipsa de fonduri lucrarile de constructie demarate in cartierul Oituz, din Mangalia, in vederea ridicarii a trei blocuri ANL au fost sistate, astfel ca solicitantii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si sa spere ca santierul isi va relua activitatea.

Noile criterii ingheata listele deja aprobate

Pe de alta parte, schimbarea criteriilor care stau la baza repartizarii unei locuinte ANL au fost schimbate, astfel ca cei care se si vedeau mutati in casa noua s-ar putea sa nu mai fie luati in calcul. In urma analizarii dosarelor, comisia sociala a Consiliului Local Mangalia a dat unda verde unui numar de 314 persoane, listele respective fiind inca afisate in holul primariei. In realitate, numarul celor care aspira la o locuinta este mult mai mare, peste 2.000 de dosare fiind insa respinse, intrucat cei care le-au depus nu le-au completat cu actele necesare. Pe langa cei care doresc locuinte ANL se afla si persoane care nu mai intrunesc criteriile impuse de ANL, astfel ca opteaza pentru cele sociale, numarul total al acestora fiind de peste 300. In momentul primirii noilor criterii, comisia sociala va reanaliza toate dosarele inregistrate, astfel ca vor fi afisate liste noi care, din nou, vor nemultumi sute de cetateni. Chiar si asa, persoanele care au depus dosare ce le-au fost respinse au timp sa se prezinte pana la sfarsitul anului la serviciul social pentru a le completa, deoarece tabelele pe 2005 vor fi aprobate in luna ianuarie a anului viitor.

Case ridicate de primarie pentru nevoiasi

Pentru tinerii casatoriti sau necasatoriti una dintre solutii ar fi solicitarea unui teren gratuit cu conditia ca acestia sa nu aiba mai mult de 35 de ani. Si in aceasta situatie, cei care opteaza pentru aceasta varianta trebuie sa stie ca sunt obligati sa finalizeze constructia in doi ani, in caz contrar risca sa ramana fara teren, dar si fara investitia facuta pana in acel moment. Pana in prezent, Primaria Mangalia a atribuit peste 100 de loturi, urmand ca in functie de numarul cererilor sa ofere tinerilor si alte suprafete cu destinatia de locuinte. Pe de alta parte, pentru familiile nevoiase, cat si pentru cele ce stau in case nationalizate vor fi ridicate locuinte individuale, pentru care vor plati chirii modice. Pana acum, Primaria Mangalia a ridicat 7 case, dintre care 6 pe strada George Murnu, iar una pe strada Luminii. In timp, actualii, dar si viitorii beneficiari vor avea posibilitatea sa devina proprietari, pentru categoriile defavorizate primaria urmand sa stabileasca preturi mici.

Peste 100.000 de euro o casa la cheie

Primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, ne-a declarat ca in perioada imediat urmatoare vor fi scoase la licitatie 60 de loturi de teren aflate in cartierul Dobrogea I, urmand sa aiba prioritate cei care nu detin case in oras si care au domiciul stabil aici. De asemenea, vor fi favorizati cei care au varste mai mari de 35 ani, deoarece acestia nu mai intrunesc criteriile in baza carora le pot fi repartizate locuinte. In plus, se vor ridica peste 40 de case in cartierul Colonisti, in care se vor muta familiile cu multi membri si ale caror venituri sunt foarte mici. In acelasi timp, intrucat una dintre baracile din cartierul M.I. Dobrogeanu se inunda dupa fiecare ploaie va fi demolata, in locul acesteia urmeaza sa fie inaltate case individuale. O alta varianta, dar mai costisitoare, destinata, deci, celor cu dare de mana, o reprezinta casele sau vilele oferite la cheie de firmele de constructii din oras. Unul dintre intreprinzatorii Mangaliei ne-a declarat ca numarul celor care doresc o casa gata facuta este destul de mare. Astfel, loturile de teren concesionate de catre agentii economici din Mangalia sunt deja rezervate, existand chiar solicitari suplimentare. In functie de suprafata si de materialele de constructie folosite, firmele cer intre 300-600 euro/mp, iar clientii pot plati pe loc, apeland la creditele ipotecare sau in rate.

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă