Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aparitii editoriale

"Bulevardul banchizelor" La Editura Lucman a aparut cartea lui Serge Brussolo "Bulevardul banchizelor". Putin caracteristic la Brussolo, romanul nu mai "transpira" de caldura, atmosfera nu mai e de cutie ermetic inchisa. "Transpiratie" ...

Share

Rl online 0 comentarii

07.06.2005 - 00:00
"Bulevardul banchizelor"

La Editura Lucman a aparut cartea lui Serge Brussolo "Bulevardul banchizelor". Putin caracteristic la Brussolo, romanul nu mai "transpira" de caldura, atmosfera nu mai e de cutie ermetic inchisa. "Transpiratie" se produce insa din cauza terorii care se instaleaza de la primele pagini ale cartii. Teroarea instaurata in oras e bine descrisa de autor, cinematografic (sa nu uitam ca autorul a scris si scenarii de film). Din "Venetia Nordului", cum era numita la inceput, insula se va transforma intr-un "Pompei al gheturilor".

"Forme fixe in poezia romaneasca"

La Editura Cartea Universitara a aparut "Forme fixe in poezia romaneasca" de Irina Airinei. Lucrarea si-a propus sa adune laolalta rezultatele cercetarilor autoarei intr-un imens camp informational, ce contine dictionare de terminologie poetica, alaturi de o serie de lucrari de istorie si critica literara romaneasca, monografii, opere de teorie a formelor literare vechi si moderne si, nu in ultimul rand, propriile opere poetice. Prin intermediul lor, autoarea incearca sa ofere o imagine vie a formelor fixe din poezia noastra de pana la primul razboi mondial, incluzand simbolismul. Pornind de la primele forme fixe de poezie care au circulat prin manuscrisele noastre vechi se ajunge la specii exotice precum haiku-ul si robai-ul, dezvoltate in deplina sincronie in intreg spatiul cultural european.

"Jean Cheller"

Un nou volum semnat Tudor Octavian, "Jean Cheller", a aparut la Pro Editura si Tipografie. Dupa succesele editoriale "Pictori romani uitati" si "Eugen Bratfanof", Tudor Octavian si-a indreptat atentia asupra unui necunoscut: Jean Cheller. In programul editorial interbelic de monografii de arta, aceasta este poate cea mai semnificativa, marcand o descoperire culturala de valoare nationala. Jean Cheller a inceput sa fie cunoscut la cateva decenii dupa moarte. Datorita prezentarii in volumul "Pictori romani uitati", preturile tablourilor sale au crescut vertiginos. Un artist autentic, care a stiut sa isi gaseasca stilul propriu in arta romaneasca, Jean Cheller a fost ignorat antum si postum de critici si public. Lucrarile sale si-au gasit insa locul in colectii particulare. Tudor Octavian le-a cautat cu indarjire si a reusit sa insumeze mare parte din ele in acest volum. Mai mult, a realizat chiar el reproducerile care ilustreaza lucrarea. Artistul este analizat in raport cu perioada istorica.

Citește totul despre:

Comentarii