13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialApă de băut cu porţia în staţiunea Amara

Apă de băut cu porţia în staţiunea Amara

În plin sezon estival, în oraşul Amara se furnizează apă cu program, respectiv două ore dimineaţa şi două seara, restricţia fiind impusă de societatea Urban Slobozia din cauza datoriilor de aproximativ 3,5 milioane lei pe care le înregistrează Serviciul de Gospodărie Comunală şi Locativă (SGCL) Amara.

Potrivit primarului oraşului Amara, Victor Moraru, această datorie “istorică”, s-a acumulat în ultimii 10-15 ani, mare parte din această valoare nefiind recunoscută, din cauza diferenţelor dintre înregistrările apometrelor din Amara şi apometrul central de la Slobozia. “Cred că există o diferenţă de măsurătoare între suma apometrelor din oraşul Amara şi apometrul de la Slobozia. Ce mi se pare mie cel mai grav, este că unui furnizor de servicii, respectiv SC Urban, i se pare normal ca apometrul de citire a apei să fie la Slobozia. Conform legislaţiei, apometrul trebuie să fie la limita proprietăţii beneficiarului. În opinia mea, limita proprietăţii ar fi la Uzina de Apă de la Amara, unde ar trebui să fie apometrul de la SC Urban. Din toată această diferenţă, 20% este de încasat de la populaţie, restul este o cantitate de apă facturată şi neregăsită în consumul populaţiei. (…) Dacă s-ar fi mutat apometrul, s-ar fi identificat clar care este apa consumată de cetăţenii de la Amara. Care a fost raţionamentul de s-a furnizat apă atâţia ani de zile şi s-a ajuns la datoriile acestea? Doar gândul că ai furat. Dacă ar fi fost real, nu ar fi lăsat atâţia ani (…)”, a adăugat primarul.

Victor Moraru consideră că măsurile luate sunt “pentru lumea a treia” şi că presiunea făcută în această perioadă de către SC Urban nu-şi avea rostul în condiţiile în care nici nu furnizează apă la parametri calitativi ceruţi, iar în Slobozia există şi pierderi uriaşe din cauza ţevilor care se fisurează la tot pasul. „Nu cred că este în regulă ca în Slobozia să vezi la toate colţurile apă ieşind din pământ, iar la Amara să opreşti apa. Adică, poţi să suporţi toate pierderile, toate nenorocirile din Slobozia, iar acum când sunt 50 de grade opreşti apa la Amara”, reclamă primarul.

Pentru ca locuitorii să nu mai depindă de un furnizor de apă care să le impute pierderile din reţea, primarul oraşului Amara a luat hotărârea, în urmă cu aproximativ un an, de a face propria sursă de apă, pe un program Phare.
„Avem o reţea de apă nou-nouţă, o staţie de pompare a apei nou-nouţă, avem canalizare pe aproape 70-80% din suprafaţa localităţii. (…) La ora aceasta, avem cele cinci puţuri fo-rate, aducţiunea de la puţuri la Uzina de apă, avem sursa proprie de apă făcută, aşteptăm staţia de tratare. (…) Preconizăm ca în următoarele săptămâni să avem apă la staţie. Rămâne de văzut dacă şi staţia de tratare este gata”, a concluzionat Moraru. Reprezentanţii Urban Slobozia nu au putut fi contactaţi pentru a răspunde acuzaţiilor care li se aduc.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă