21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAngajatii MTC, tratati ca sclavii

Angajatii MTC, tratati ca sclavii

Salariatii de la televiziunea MTC muncesc de aproape trei luni de zile fara sa primeasca salariul. Cu toate acestea ieri, la cel de-al doilea termen de judecata, conducerea institutiei le-a cerut 240 de milioane salariatilor, cu titlu de despagubire, pentru un prejudiciu “efectiv, real si cert”! Suma ar proveni de pe urma protestului din data de 5 mai. In mod eronat s-a afirmat insa ca salariatii au intrerupt lucrul, deoarece emisia nu a fost perturbata si contractele publicitare in vigoare au fost respectate. Actuala conducere a MTC vrea sa acopere in acest mod datoriile de 1.315.495.701 lei. Aproximativ un miliard din aceasta suma reprezinta salariile neplatite, iar restul sunt datorii catre bugetul de stat. Actuala conducere nu a fost insa in stare nici macar sa plateasca impozitul pe profit al precedentilor manageri.

Se doreste falimentul

Cristi Godinac, presedintele Federatiei Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania, a declarat ieri ca s-a incercat rezolvarea situatiei chiar si la Ministerul Transporturilor, unde s-au propus trei masuri de redresare financiara: achizitionarea unui credit cu ajutorul Ministerului Finantelor, transformarea datoriilor in actiuni sau chiar gasirea a 15.000 de dolari, la societatile din subordinea ministerului, pentru a acoperi cheltuielile. Nici una dintre aceste cereri nu a fost pusa in practica. “Se doreste falimentarea institutiei, care, conform hotararii de guvern prin care s-a constituit, este societate de interes strategic. Persoane din Ministerul Transporturilor si chiar din Constanta vor sa puna mana pe MTC”, a precizat Cristi Godinac. El a adaugat ca, daca salariatii isi vor da demisia (deja jumatate dintre ei au plecat), societatea va fi declarata falimentara, iar licenta de emisie va fi cumparata pe nimic de cei care stau in spatele acestei actiuni. Godinac nu a precizat cu exactitate cine sunt aceste persoane, dar a promis ca le va face publice numele in cel mai scurt timp.

Caz penal

Toate institutiile statului cu responsabilitati in domeniu au declarat ca actiunea sindicalistilor de la MTC este intemeiata. Inspectoratul Teritorial de Munca a intreprins un control, in urma caruia s-a constatat ca nu s-au platit salariile si ca angajatorul se face vinovat de incalcarea mai multor prevederi ale Codului Muncii. Cristi Godinac a precizat ieri ca se are in vedere si efectuarea unei plangeri penale impotriva actualei conduceri a MTC. Potrivi legii, angajatorul care nu plateste darile catre stat este pasibil de inchisoare. In acest sens, sindicalistii au declarat ca Directia Generala a Finantelor Publice va efectua un control la societatea MTC.

Promisiunile nu tin de foame

Salariatii televiziunii au fost acuzati de rea-credinta de directori, cu toate ca acestia muncesc fara sa fie platiti. Sindicalistii spun ca directorul general, Dan Mihaiescu, le-a spus ca a strans cam 10.000 de dolari. Aceleasi declaratii le facea si acum doua saptamani, cand spunea ca sunt deja 200 de milioane in cont si din acesti bani se va plati macar o parte din salarii. Salariatii nu au primit nimic insa. Cu toate acestea ei primesc avertismente si sanctiuni… Din salariile neprimite! Ca si cei 240 de milioane imputati, pentru care probabil ca salariatii trebuie sa-si vanda lucrurile din casa. Orice incercare de protest este zadarnicita de actualele prevederi ale Codului Muncii. Angajatii de la MTC nu sunt altceva decat adevarati sclavi, obligati sa munceasca chiar daca nu sunt platiti.

Cazuri sociale grave

Dupa cateva luni de neplata a salariilor angajatii televiziunii au ajuns sa fie “vanati” de bancile care le cer sa-si plateasca ratele restante. Doamne fereste sa se imbolnaveasca, au spus liderii sindicali care le sustin interesele, caci ar trebui sa se ingrijeasca singuri, la domiciliu, pentru ca asigurarile de sanatate nu li s-au mai platit… Pentru a face rost de bani, jurnalistilor li s-a impus, de actuala conducere, sa incheie contracte de publicitate, incalcandu-se astfel codul deontologic si independenta presei, spune Mihaela Enache, avocatul care ii reprezinta.
Conflictul de la MTC a ajuns si pe masa instantelor europene, a spus Cristi Godinac. Pana atunci, urmatorul termen de judecata va avea loc pe 17 iunie.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă