Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta inrudita cu patrunjelul – familia umbeliferelor, cu tulpina ramificata, care creste pana la o jumatate de metru. De la anason se folosesc in scop medicinal fructele (Fructus Anisi) – popular considerate si numite seminte. Acestea contin numeroase substante si un ulei volatile. “Preparatele medicinale din asason au proprietati carminative, eupeptice, antispastice. Substantele active din anason stimuleaza secretiile glandelor salivare, gastrice si intestinale, biliare si mamare. Actiunea asupra cailor respiratorii se concretizeaza in efectul expectorant, de calmare a tusei”, ne-a spus doctorul Valentin Nadasan. Acesta a precizat ca anasonul, ca planta medicinala, este utilizat frecvent in colicile abdominale, inclusiv la copii, in combaterea meteorismului (balonari), in anorexie, pentru stimularea digestiei, pentru stimularea secretiei lactice, in infectii respiratorii, traheite, bronsite, mai ales in faza uscata a tusei. Infuzia se prepara din jumatate lingurita de fructe zdrobite, la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-20 minute, dupa care se strecoara. Se beau cel mult 3 cani pe zi. Pentru stimularea poftei de mancare se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Pentru calmarea colicilor la sugari se prepara o infuzie mai slaba, din 6-8 fructe la 100 ml de apa. Dupa racire si strecurare se administreaza 3-6 lingurite, in functie de varsta. La copiii peste 5-6 ani, dozele sunt asemanatoare cu ale adultilor. “Anasonul trebuie administrat cu grija la copii mici, numai in dozele aratate, sub forma de infuzii slabe si nu este recomandat la cei care sufera de gastrita sau boala ulceroasa”, a mai precizat doctorul Nadasan. Acesta recomanda ca pentru stimularea secretiei lactate la mamele care alapteaza sa se prepare o infuzie din anason in amestec cu chimen sau fenicul. Ceaiurile nu se pastreaza mai mult de o zi.