23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAmenda de 6 milioane pentru nedepunerea Declaratiei de asigurare sociala

Amenda de 6 milioane pentru nedepunerea Declaratiei de asigurare sociala

In conformitate cu prevederile Legii 19/2000, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie si care se afla in urmatoarele situatii: asociat unic, asociati, comanditar sau actionari; membri ai asociatiei de familie; persoane autorizate sa desfasoare activitati independente; persoanele angajate in institutii internationale, daca nu sunt asi-guratii acestora.
Mihaela Kanovits, director executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, a mentionat ca persoanele care se gasesc in una sau mai multe situatii de mai sus, care au domiciliul in Capitala si au implinit varsta de 18 ani, sunt obligate sa depuna Declaratia de asigurare la CPMB in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate. “Se excepteaza de la obligativitatea depunerii Declaratiei de asigurare persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de Legea 10/2000, daca au incheiat un contract de munca sau daca sunt someri in plata”, a precizat directoarea Kanovits. Aceasta a adaugat ca pentru a depune Declaratia de asigurare obligatorie sunt necesare urmatoarele acte: copie de pe autorizatia de functionare pentru membrii asociatiei familiale sau pentru persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente; copie de pe certificatul de inmatriculare a SRL-ului pentru asociati sau asociatii unici; copie de pe declaratia de impunere eliberata pentru anul in curs; copie de pe buletinul de identitate; cartea de munca in original; anexa 4 in doua exemplare; un dosar plic. Venitul minim asigurat obligatoriu este un sfert din salariul mediu brut pe economie stabilit pentru anul in curs, iar venitul maxim asigurat posibil este de 5 ori salariul mediu brut. Pentru 2005 venitul minim este de 2.302.750 lei, iar venitul maxim 46.055.000 lei.
Cota de contributie stabilita pentru anul 2005 este de 31,5% din venitul asigurat ales la depunerea declaratiei de asigurare.
Plata contributiei de asigurari sociale datorata de asigurati se face lunar de catre acestia, pe baza calculului efectuat in cursul lunii curente. In cazul in care, din diferite motive obiective, nu a fost efectuata plata curenta, se vor calcula dobanzi pentru fiecare zi de intarziere, pana la data achitarii sumei datorate, prin aplicarea unei cote potrivit reglementarilor privind executarea creantelor bugetare.
Mihaela Kanovits a mai spus ca nedepunerea la termen a declaratiei de asigurare, nerespectarea cotelor de CAS stabilite, nerespectarea prevederilor privind majorarile de intarziere Ð dobanzile, la plata contributiei de asigurari sociale constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000.000 la 6.000.000 lei.
In evidentele Casei de Pensii Bucuresti erau la inceputul acestui an 14.476 asigurati cu declaratie de asigurare. Formularele de declaratii si contracte de asigurare sociala pot fi gasite pe site-ul www.cpmb.rdsnet.ro. Declaratiile se inregistreaza la sediul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti din Calea Vitan nr. 6 sector 3, etajul 2, in zilele de lucru cu publicul, de luni pana joi intre orele 9-13.
Relatii suplimentare se pot obtine la numerele de telefon 326.05.56, 326.05.40 interioare 156, 157, 158.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă