14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAlesii neamului nu s-au inghesuit la Ziua Marinei

Alesii neamului nu s-au inghesuit la Ziua Marinei

Zona peninsulara a orasului a fost luata, ieri, cu asalt de mii de constanteni si turisti care au tinut sa vada cu ochii lor ce au pregatit autoritatile pentru a sarbatori Ziua Marinei. Circulatia pe Bulevardul Regina Elisabeta a fost interzisa autovehiculelor, fapt care nu i-a impiedicat pe cei care au dorit sa asiste la exercitiile pregatite special pentru acest eveniment sa ajunga pana pe faleza din zona Comandamentului Fortelor Navale. Deliciul publicului au fost exercitiile, la care au participat elicoptere, infanteristi marini, scafandri si parasutisti, rasplatiti pentru efort cu aplauze.

Autoritatile locale, asociatiile patronale sau profesionale si agentii economici cu activitate in domeniul navigatiei s-au angajat in organizarea actiunilor legate de sarbatorirea Zilei Marinei. Din punct de vedere al organizarii, fiecare dintre cei implicati s-a achitat de sarcini asa cum trebuie. Singura care a creat probleme a fost vremea. La ora stabilita pentru inceperea manifestarilor, vantul a batut cu destula putere si a montat marea, iar cerul a fost acoperit de nori. Conditiile meteo nu i-au speriat pe invitati, care au inceput sa ocupe tribuna oficiala incepand cu ora 9.00. Primii sositi au fost comandantii fortelor navale din tarile riverane Marii Negre. Data fiind relatia sa cu marea, era de asteptat ca la eveniment sa fie prezent si presedintele Romaniei. Traian Basescu a absentat, insa, “prins” fiind de treburile statului. Presedintele a fost reprezentat de consilierul Constantin Degeratu, care s-a facut vocea lui Basescu, al carui mesaj a fost citit intru mobilizarea celor prezenti.

Tribuna cu bucluc

Situatia de anul trecut, cand scaunele nu au fost suficiente pentru multimea invitatilor, nu s-a mai repetat. Multe dintre locurile din tribuna oficiala au ramas goale. In spatele randului de scaune rezervat ministrului, consilierului presedintelui Romaniei, conducerii prefecturii, primariei, consulatelor din Constanta a ramas spatiu suficient pentru directorii de institutii deconcentrate, reprezentanti ai partidelor politice sau alte personalitati care au onorat invitatia la sarbatorirea Zilei Marinei. Organizatorii au mai amenajat o tribuna destinata altei categorii de invitati. Atentia celor aflati prin zona a fost atrasa, la un moment dat, de un incident care, din fericire, nu a avut consecinte grave. O femeie, care a ales sa stea pe cel mai inalt rand, s-a prabusit, cu scaun cu tot, in spatele tribunei. Organizatorii au scapat din vedere faptul ca s-ar putea produce accidente si au asigurat ultimul rand de scaune doar cu bucata de panza care a imbracat tribuna.

Speech de ministru

Marinarii au beneficiat de prezenta la Constanta a ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, care a primit onorul si a trecut in revista garda de onoare. In cuvantul sau, ministrul a spus ca “aparatorii frontierelor albastre ale patriei sunt, inca de anul trecut, prima categorie de forte complet profesionalizata din armata Romaniei”. Daca mai existau cumva dubii, ministrul le-a risipit: de anul viitor, intreaga armata va fi formata doar din profesionisti. “Recent, am lansat procesul legislativ pentru reglementarea statutului gradatilor si soldatilor. Este o masura care are menirea de a accentua modernizarea institutiei militare”, a spus ministrul Apararii Nationale.

Aplauze la scena deschisa

Exercitiile tactice incluse in programul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea Zilei Marinei au satisfacut publicul care a asistat la spectacolul oferit de marinari. Cele mai gustate momente au fost cele in care infanteristii marini si scafandrii au simulat un atac dinspre mare si o lupta pe viata si pe moarte. Coborari din elicopter pe franghie, rafale de arme automate, inamici capturati spectaculos si raniti preluati de ambulanta au fost momente apreciate de oficialitati si spectatori. Eforturile marinarilor au fost rasplatite cu ropote de aplauze, ca, de altfel, si evolutia parasutistilor care au aterizat la punct fix pe faleza.

Seniorii Mangaliei

La Mangalia au avut loc o serie de festivitati prilejuite de sarbatorirea Zilei Marinei Romane. Evenimentele, organizate de catre Garnizoana Mangalia in colaborare cu primaria din localitate, s-au desfasurat in Portul turistic si au inceput in jurul orei 10.30 cu ridicarea pavilionului, geacului, micului si marelui pavoaz. Dupa oficierea unei slujbe religioase, numerosul public l-a salutat pe zeul Neptun, care si-a facut aparitia alaturi de mai multe sirene. Nu au lipsit traditionalele jocuri marinaresti, iar in cheul Amiral a putut fi admirata o expozitie de tehnica militara ce a cuprins, printre altele, o racheta cu aripi, un lansator de mari dimensiuni si mai multe ambarcatiuni. Artistii grupului Creativ Art al Centrului Cultural Mangalia au sustinut un spectacol organizat in cinstea Zilei Marinei Romane. Tot ieri, la ora 16.00, pe DN 39, la km 40, mai exact la intrarea in statiunea Saturn a fost inaugurata fantana sapata in memoria regretatei soliste de muzica populara Maria Tanase. In vecinatatea acesteia a fost inaltata si o capela, care a fost, de asemenea, sfintita de catre un sobor de preoti. In aceasi zi, in centrul Mangaliei au fost sarbatoriti seniorii Cetatii. Evenimentul a devenit deja traditie, initiatorul acestuia, primarul Zamfir Iorgus, dorind sa rasplateasca prin intermediul unui dineu si al unui program artistic munca de o viata a celor aflati acum la pensie, dar care au contribuit la dezvoltarea municipiului. Au fost prezenti peste 30 de pensionari, care au fost adusi in piata din centrul orasului cu trasuri frumos decorate, fiind apoi intampinati de catre reprezentantii primariei cu flori.

Ziua Marinei, la Tulcea

Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, a participat, pe faleza municipiului Tulcea, alaturi de sute de persoane la manifestarile organizate de Garnizoana Tulcea si Autoritatea Navala Teritoriala cu prilejul Zilei Marinei Romane.
Festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane au inceput la ora 9.30 pe faleza municipiului, cu ridicarea pavilionului si a marelui pavoaz la bordul navelor aflate la ancora in dispozitivul fix realizat la traversul falezei, intonarea imnului de stat al Romaniei si executarea a 21 de salve de salut. Dupa alocutiunile oficialitatilor, au avut loc slujba Te-Deum, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu protoiereul de Tulcea si preotul militar al Garnizoanei, lansarea la apa a unei coroane de flori in memoria eroilor marinari, precum si o parada navala care a fost survolata de trei avioane MIG 21 Lancer si trei avioane IAR 99 soim. Garnizoana Tulcea le-a oferit, de asemenea, participantilor prilejul de a asista la trei exercitii tactice, respingerea atacului aviatiei, asigurarea unui transport umanitar si acordarea ajutorului unei nave avariate, respectiv controlul unei nave suspecte.
Zeul Neptun a deschis concursurile si jocurile marinaresti desfasurate in suburbia Tudor Vladimirescu, purcelul la scondru si hora ratelor fiind doar doua dintre cele care au incheiat manifestarile prilejuite de Ziua Marinei Romane la Tulcea.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă