7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAfaceristul Stefan Vuza a cumparat jumatate din "Pehart" Petresti

Afaceristul Stefan Vuza a cumparat jumatate din “Pehart” Petresti

Controversatul om de afaceri clujean Stefan Vuza isi extinde afacerile si in judetul Alba.
Dupa ce anul trecut a participat, prin intermediul SC “Contactoare” SA Buzau, la preluarea pachetului majoritar de actiuni de la “Metalurgica” SA Aiud, el a cumparat recent jumatate din fabrica de hartie “Pehart” SA Petresti.
Daca prima dintre cele doua afaceri nu este inca finalizata, cea de-a doua a constat in achizitionarea de catre “Somes” Dej (una dintre societatile componente ale Grupului “Serviciile Comerciale Romane” – SCR, al carui presedinte este Stefan Vuza) a unei masini de fabricat hartie de la “Pehart” SA.

Prins in afacerea “Metalurgica”

Stefan Vuza a cumparat actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), respectiv 74,5 la suta, la “Metalurgica” Aiud, impreuna cu Asociatia salariatilor de la societatea din Alba si cu o persoana fizica, de asemenea, controversata – Victor Ianusco. De fapt, rolul cel mai important in timpul tranzactiei, in valoare de 5,3 milioane de euro, urma sa-l aiba Ianusco.
Vuza a intrat in consortiul care a preluat “Metalurgica” prin firma pe care o detine la Buzau – “Contactoare” SA. Aceasta din urma a fost prima achizitie a imperiului pe care a ajuns sa-l detina Vuza, el fiind considerat cel mai bogat om din Cluj, cu o avere ce depaseste 50 de milioane de euro.
La “Contactoare”, Vuza este actionar prin “SCR Grup” SRL Cluj-Napoca, singura firma la care numele afaceristului apare ca si asociat la Registrul Comertului.
In cazul “Metalurgica” Aiud, desi contractul de vanzare-cumparare de actiuni a fost semnat in urma cu aproape un an, noii actionari nu au preluat efectiv societatea.
Motivul invocat pana la un moment dat a fost faptul ca AVAS nu a indeplinit una dintre conditiile din contract, respectiv concedierea unui anumit numar de salariati. In ultima perioada, cumparatorii actiunilor au dat de inteles, prin intarzierea demersurilor care ar fi trebuit initiate, ca nu mai sunt interesati in preluarea firmei. Surse apropiate patronului clujean au precizat ca acesta a primit o notificare din partea AVAS prin care atragea atentia asupra expirarii perioadei pana la care contractul dintre cele doua parti mai este valabil. Pentru Vuza afacerea “Metalurgica” nu pare a fi foarte profitabila pe termen scurt, in conditiile in care societatea inregistreaza pierderi si datorii mari.
Poate obtine un profit doar in cazul in care firma se inchide, iar activele sunt vandute la bucata, fie la fier vechi, fie la alte firme interesate.
Pe de alta parte, daca renunta la contractul privind cumpararea combinatului din Aiud, Vuza nu mai poate participa la alte licitatii sau negocieri organizate de AVAS.
Momentul este cu atat mai prost pentru omul de afaceri originar din Iasi, avand in vedere ca acesta s-a aratat intersat de preluarea “Electroputere” Craiova si “Tractorul” Brasov. In cazul “Electroputere” Craiova, Vuza a mai prezentat o oferta cu ocazia unei negocieri anterioare, insa a fost descalificat de AVAS.

Jumatate din “Pehart”, transferat la Dej

La Petresti, suburbie a municipiului Sebes (judetul Alba), Stefan Vuza a infiintat, initial, un punct de lucru al SC “Somes”, pentru ca masina achizitionata sa poata functiona. Ulterior, acesta a decis transferul utilajului la Dej, procedura care ar urma sa-l coste cateva zeci de miliarde de lei.
De mentionat, ca la inceputul lunii iunie la combinatul de celuloza din judetul Cluj a avut loc un accident de munca soldat cu sase angajati raniti grav, dintre care unul a murit in spital.
Si cealalta jumatate a societatii din Petresti a ajuns tot in proprietatea unui om de afaceri din Dej. Este vorba despre “Metalicplas Impex” SRL, apartinand omului de afaceri Ioan Tecar. Aceasta a infiintat in localitatea din judetul Alba SC “Pehart Tec” si l-a numit director pe fostul sef al “Somes” Dej, Gheorghe Benea, schimbat din functie dupa ce combinatul a fost cumparat de Vuza. Acesta a platit pentru utilajul achizitionat aproape 20 de miliarde lei, in timp ce Tecar a achitat pentru activele cumparate 37 de miliarde.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă