11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAfaceri paguboase la Primaria Arad

Afaceri paguboase la Primaria Arad

Sistemul de irigatii performant amplasat in Piata “Avram Iancu” din municipiul Arad, realizat in perioada guvernarii PSD, sta nefolosit de aproape un an. Si asta, deoarece investitia, de aproape 800 milioane lei vechi, nu poate fi pusa in functiune din cauza ca nu exista nici un contract intre Primaria orasului si firma care a realizat sistemul.
Lucrarile de irigatii din Piata “Avram Iancu” au inceput in timpul mandatului de primar al lui Dorel Popa, irigatoarele fiind puse in functiune in timpul campaniei electorale din anul 2004. Dar, dupa ce Popa a pierdut, anul trecut, alegerile locale, actualul edil-sef, Gheorghe Falca (PD), a decis ca intregul sistem sa fie oprit, deoarece nu exista nici un contract incheiat intre Primarie si firma executanta care sa dovedeasca existenta investitiei, iar contravaloarea apei folosite nu poate fi justificata legal.
Practic, fosta conducere a administratiei locale a realizat lucrarea “la mica intelegere” cu constructorul, care acum nu isi mai poate recupera banii investiti in sistemul de irigare a spatiilor verzi, care este unul foarte modern, cu diuze subterane si cu functionare programabila computerizata. Aceasta situatie a fost descoperita in timpul unui control efectuat la SC “Gospodarirea Comunala” SA (GCA), condusa pana anul trecut de fostul presedinte al organizatiei municipale a PSD, Edeleni Coloman, in prezent consilier local independent.
Una dintre problemele majore sesizate de controlul Primariei se refera la numeroase acte aditionale incheiate de GCA, ulterior unor licitatii, acte care au scos din bugetul societatii miliarde de lei. Un exemplu este cel al fantanilor arteziene ridicate in timp ce primar era Dorel Popa, care a demisionat anul acesta din fostul partid de guvernamant din cauza neintelegerilor cu actuala conducere a organizatiei judetene a PSD.
Atunci, GCA a organizat o licitatie pentru reabilitarea a trei fantani arteziene: in Piata UTA, la Padurice si in Piata Garii. La licitatie s-au prezentat trei firme, ale caror adrese au ridicat multe semne de intrebare, deoarece provin din aceasi zona. Doua dintre acestea, una fiind si castigatoare, au fost din localitatea Giroc (judetul Timis), iar a treia din Timisoara.
Pana la urma, licitatia a fost castigata de SC “Codalb” SRL, care trebuia sa execute cele trei fantani pentru suma de 98.841 euro, plus TVA. Astfel, pentru fantana arteziana de la Padurice trebuiau achitate 730 milioane lei vechi, pentru cea din Piata Garii – 2,3 miliarde lei vechi, iar pentru cea din Piata UTA – 2,5 miliarde lei vechi, in total 5,6 miliarde lei vechi. Problema intervine, insa, odata cu actul aditional incheiat la contractul initial, prin care SC “Codalb” trebuia sa reamenajeze si fantana arteziana din Piata Sporturilor, lucrare pentru care se adauga in plus alte doua miliarde de lei vechi. Negocierea s-a facut direct, fara a mai fi organizata vreo licitatie, mai putin normal cum se intampla de obicei la o astfel de suma.
Interesant este ca aceeasi firma “Codalb” a mai castigat o licitatie organizata de GCA, pentru instalatia de irigare a Strandului “Neptun”. Firma timiseana urma sa achizitioneze instalatiile de irigat ale spatiilor verzi de la strand, in valoare totala de 22.152 euro. Numai ca, din nou, a aparut un alt act aditional, care a atras sume importante spre SC “Codalb”, din bugetul GCA.
Contractul a fost modificat cu achizitionarea si montarea instalatiilor de irigat a spatiilor verzi din Piata “Avram Iancu”, pentru care “Gospodarirea Comunala” urma sa plateasca alte 778 de milioane de lei vechi. Dar, SC “Codalb” nu si-a mai primit banii, deoarece nu exista nici o comanda de la Primaria municipiului pentru aceasta lucrare.
Fostul director al SC “Gospodarirea Comunala”, Edeleni Coloman, a declarat ca nu vede nici o problema in faptul ca s-au intocmit acte aditionale pentru sume de miliarde fara a se mai face licitatii. “Atunci cand Primaria a facut un proiect pentru fantanile arteziene, era unul unic, nu erau defalcate. Am facut licitatiile necesare si, pentru ca era un pachet care prevedea toate fantanile, s-a facut un act aditional, pentru ca era vorba de aceeasi lucrare. Nici macar n-am facut parte din comisia de licitatie, nici din cea de receptie, dar pot sa spun ca firma a fost una serioasa, chiar daca era mica”, a mai spus fostul presedinte al organizatiti municipale a PSD.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă