14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAfacere murdara la Centrul "Dr. Ion Stoia"

Afacere murdara la Centrul “Dr. Ion Stoia”

De la cabinetul de osteodensimetrie al Centrului de boli reumatismale “Dr. Ion Stoia” au disparut peste 2 miliarde de lei. In cabinet lucrau directorul spitalului, Catalin Codreanu, si inca doi tineri angajati. Unul dintre ei, Rares Nenciu, a fost acuzat pentru lipsa banilor. Este urmarit penal si a fost concediat. Numai ca datele trimit la o afacere murdara care poate avea ca urmare nenorocirea unui om de 29 de ani.

Cabinetul de osteodensimetrie condus de Catalin Codreanu, directorul Centrului de boli reumatismale “Dr. Ion Stoia”, a inceput sa functioneze din septembrie-octombrie 2003, fiind dotat cu aparatura de ultima ora. Bineinteles ca numarul bolnavilor a fost foarte mare. In cabinet mai lucrau doi tineri, Mioara Cristina Stan si Rares Nenciu, care se ocupau de programul IT deosebit de complex si scump.
Conducerea Centrului a hotarat ca incasarea banilor pe care ii plateau pacientii pentru investigatiile de osteodensimetrie sa treaca din sarcina casieriei in sarcina celor din laborator. Le-au fost date boniere. Ei incasau banii, rupeau chitanta si o dadeau pacientului. Banii erau pusi intr-un sertar. La o anumita perioada de timp, banii erau varsati la casierie. Dupa ce bonierele erau consumate, Rares si Cristina duceau cotoarele la Contabilitate si primeau alte boniere.
Contabila Ioana Tiglis avea obligatia – conform legii – sa efectueze un control zilnic al incasarilor din laboratorul de osteodensimetrie sau un control la cel mult 48 de ore. Timp de doi ani si cinci luni, insa, nu a fost facut niciun control. De fapt, nu s-a tinut nicio evidenta a banilor derulati in laborator.

Rares Nenciu, arestat

In iunie 2005, directorul Codreanu ii anunta pe Rares si Cristina ca s-a constatat o lipsa de 1,3 miliarde de lei in contabilitatea incasarilor de la laborator. Il preseaza pe Rares sa semneze un angajament ca va restitui sumele lipsa. Le cere lui Rares si Cristinei sa achite fiecare cel putin 500 de milioane de lei. Tinerii au promis ca vor incerca sa achite respectivele sume. Dupa doua saptamani, insa, la Centrul “I. Stoia” a descins Politia. Directorul Codreanu facuse plangere vizavi de cei doi tineri care ar fi delapidat. Rares a fost anchetat la Politie. Imediat dupa aceea a fost dus la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Aici a fost anchetat de procurorul Valerica Dabu, care i s-a prezentat cu un alt nume. Valerica Dabu a dispus retinerea lui Rares Nenciu timp de 24 de ore. A doua zi, a fost dus la Tribunalul Bucuresti, unde procurorul a cerut masura de arest preventiv (29 de zile) pentru Rares Nenciu. Instanta a respins cererea de arest preventiv. Si Cristina Stan a fost anchetata, dar nu a fost retinuta. Mioara Cristina Stan este nepoata Eugeniei Cojocaru (pe atunci sefa a departamentului Personal al Centrului “Dr. Ion Stoia”).
A doua zi dupa eliberare, Rares Nenciu s-a intors la munca. S-a declarat urmarirea penala impotriva lui. Pentru Cristina Stan s-a stabilit neinceperea urmaririi penale.

Codreanu il ameninta pe Nenciu

Rares Nenciu ne-a declarat: “Cand m-am intors la munca, doctorul Codreanu m-a chemat la el in birou. Mi-a spus ca, daca ma interesez de viata lui sau daca il calc pe bataturi, ma distruge. Doctorul mi-a spus ca are relatii foarte mari si o sa-mi faca mult rau”.
Dupa ce a venit la munca, Rares Nenciu a constatat ca toate programele fusesera schimbate si parolate. Nu mai putea accesa nicio data. Era chemat mereu la Parchet pentru noi declaratii. A fost efectuata o expertiza contabila. Rezultatul este amiguu, stabilindu-se ca prejudiciul nu poate fi depistat decat cu mare aproximatie. Doctorul Codreanu anuntase o lipsa de 1,3 miliarde, contabila Tiglis – o lipsa de 2,3 miliarde, iar expertiza contabila – 1,6 miliarde.
Intr-una din zile, in timp ce doctorul Codreanu examina o pacienta, in laborator a intrat procurorul Valerica Dabu. Rares s-a ingalbenit. A crezut ca a venit sa-l ridice. Doctorul Codreanu a inceput sa tipe la procuror: “V-am spus sa nu intrati aici niciodata si sa ma asteptati in birou! Iesiti imediat din laborator!”. Valerica Dabu a raspuns: “Dar femeia de pe pat este mama mea”. Catalin Codreanu l-a dat afara pe procuror, apoi s-a intors spre Rares si a zambit malitios.

Rares Nenciu este dat afara din serviciu

Prin Decizia nr. 6/26.01.2006, lui Rares Nenciu i se desface disciplinar contractul de munca. Motivatiile au fost virusarea sistemului informatic aflat pe computere si faptul ca Nenciu este urmarit penal pentru delapidare. Motivarea vizavi de virusare este o murdarie. Se sustine ca sistemul a fost virusat pentru ca Rares a accesat site-uri porno cu minori. Faptul a fost stabilit de firma Net Power srl. Ne miram de performantele acestei firme care poate stabili cu atata exactitate de unde provine un virus informatic.
Rares Nenciu a contestat decizia de concediere la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VIII-a – Conflicte de munca, asigurari sociale, contencios administrativ si fiscal. Rares Nenciu a pierdut procesul. Instanta a considerat ca decizia de desfacere a contractului de munca a fost corecta.
Doar ca doctorul Codreanu are, intr-adevar, foarte multe relatii. Printre acestea se afla si Marcela Campeanu (pacienta a doctorului), judecatoare la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VIII-a – Conflicte de munca.
Cristina Stan lucreaza si astazi in laboratorul de osteodensimetrie condus de directorul Codreanu.
Am incercat sa aflam punctul de vedere al directorului Catalin Codreanu. L-am contactat, dar timp de doua zile a fost ocupat. A treia zi, am convenit sa discutam la telefon. Dupa prima intrebare, domnul doctor ne-a spus ca nu mai poate vorbi si ne va suna peste cinci minute. Nu a mai sunat niciodata.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă